Jordi Sánchez: “Tardor”

La tardor ens mostra grans canvis a la natura

De les quatre estacions als que ens agraden els colors  aquesta és l’estació amb més matisos al paisatge.  També ens ofereix diferents fruits del bosc, varietat de bolets, la collita de les olives, garrofes, ametlles…. A Calafell la Cooperativa Agrícola cada any organitza una rostada popular, presentant la nova anyada de l’oli i el primer vi novell. Però també a la tardor  s’inicien temps nous al calendari, és com si comences l’any a tot arreu: les escoles,  les lligues esportives, preparació de pressupostos per l’exercici proper, noves programacions, calendaris laborals per l’any vinent, etc.

I a la política?

La nostra tardor a Catalunya té que ser de reflexió profunda i d’aprofitar els dons que ens ha donat la vida: la saviesa, la bondat, la família, els nostres avantpassats, la historia i l’experiència viscuda,  per encarar la situació en que ens trobem.

La Democràcia també necessita protecció en els temps que ens ha tocat viure, ple de canvis de tot tipus amb l’aparició de la por a perdre el que havíem aconseguit  (la societat del benestar). Aquesta por és el caldo de cultiu de l’extrema dreta i el populisme,  l’eina utilitzada en els darrers temps a diferents països de la Unió Europea.

Willy Brandt (1913-1992)  va dir a l’any 1992 …”hem d’estar a l’alçada dels nostres temps per a fer el bé”, tot recordant la caiguda del mur de Berlin el 1989, doncs era l’inici d’una nova era. A Catalunya aquesta tardor ens porta cap a una nova era?,  veiem:

A partir del 25 de setembre primera vista a Brussel·les de la demanda  al Jutge Llarena.

1 d’octubre  1er aniversari del referèndum d’independència.

15 d’octubre 1er aniversari d’en Jordi Sánchez  i Jordi Cuixart  a la presó.

27 d’octubre 1er aniversari de l’acord del Parlament sobre la Independència.

3 de novembre 1er aniversari dels presos polítics,  membres del Govern i líders polítics a l’exili.

Es diu que abans de finalitzar l’any el President Pedro Sánchez vindrà a Catalunya per parlar amb el President Quim Torra.

És veritat que el president del govern espanyol ha manifestat que ofereix per resoldre aquesta situació amb Catalunya fer un Referèndum pactat, per tindre més competències, és a dir la via de l’autonomisme, diguem-ho clar, per tornar a l’Estatut del 2006. El Govern català vol això?

Avui dia 17 el President Pedro Sánchez ha fet una exposició de lloables intencions de canvis significatius i ha volgut destacar que en 60 dies vol presentar una reforma exprés de la Constitució per “acabar amb els aforaments”, la pregunta és:  se’n sortirà tenint només 84 diputats?.   Com estaran les relacions amb  i a Catalunya? Estarem en la línia de sumar o restar o, fins i tot, dividir?. Com influiran en les relacions els procediments judicials oberts? Fructificaran les reunions bilaterals que s’estan fent en diferents temes de competències, hi ha disposició econòmica i canvis de sensibilitat?

Colateral

Andalusia ha anunciat que avança les eleccions autonòmiques, podrà afectar a la política d’Espanya si el PSOA no té el govern de la Junta d’Andalusia?

A Valencia el seu president Ximo Puig(PSPV), fa uns dies va comentar que es podrien avançar a final d’any els comicis electorals de la comunitat. Està dins de lo possible si no s’aproven els pressupostos del 2019.

Evidentment els “màsters i doctorats” no influiran per res en aquesta tardor, o sí?

Així ho veig.

Jordi Sánchez Solsona

Calafell 17.09.18