Jaume Casañas: “Carnaval Penedès Marítim, quan la unió fa la força”

Ahir ens vam reunir els quatre regidors de Turisme dels municipis de Cubelles, Calafell, El Vendrell i Cunit, per presentar una nova iniciativa d’impuls del territori, el Carnaval Penedès Marítim. Des de l’any passat que treballàvem per tal de col·laborar i posar en comú una estratègia conjunta per promocionar els nostres Carnavals, unes festes amb molta tradició als nostres municipis.

Al territori, i més enllà, sempre hi ha havia estat un run run, de que érem un territori difícil, un territori que no érem capaços de coordinar polítiques ni esdeveniments, i el Carnaval sempre era un dels exemples d’aquesta incapacitat de veure el conjunt, de pensar en global i de col·laborar entre nosaltres. Algun il·lustre columnista del territori ho recorda sovint i amb tota la raó del món.

Sembla que enguany aconseguim doblegar la història. Ens hem posat d’acord i volem que sigui el primer pas d’una col·laboració en diverses matèries, però en aquest cas amb el Turisme.

Hem aconseguit posar en valor conjuntament una festa molt nostrada, els Carnavals i el Penedès Marítim tenen una relació centenària, abans de la Guerra Civil ja eren sonades les festes que es feien amb el Carnaval, i és una festa amb moltes arrels al nostre territori, forma part de la nostra identitat, i cal posar-la en valor com a element de cohesió social.

Volíem donar una imatge de conjunt, una complementarietat d’aquestes festes en els diferents municipis i que fa que durant un cap de setmana puguis gaudir d’una festa, el Carnaval, en diferents escenaris, en diferents pobles, i cadascuna amb el seu valor afegit i la seva idiosincràsia.

Treballem per promocionar i posicionar el nostre territori des del punt de vista turístic. Som un territori que tenim la necessitat de desestacionalitzar el turisme i el Carnaval és un element de dinamització cultural i turística, que et permet promocionar el territori més enllà de la temporada d’estiu.

La col·laboració institucional és una necessitat i quasi una obligació en el temps que vivim. La conformació dels nostres municipis fa que hi hagi una continuïtat urbana, la gent  i els territoris interactuen, i el que és bo per un municipi és també bo per un altre, i si sumem i col·laborem qui surt guanyant són els nostres conciutadans

Estem treballant també per una col·laboració publico-privada, amb el gremi de restauració i Hosteleria de la nostra comarca, per tal de poder oferir uns packs turístics durant aquest cap de setmana, que la dinamització turística tingui una externalitat positiva cap a la industria de la Hosteleria i la restauració dels nostres territoris.

En Resum, si tots sumem, si tots ens ajudem, som més forts i tots i totes en sortim guanyant. Aquest és el missatge d’aquesta proposta turística del Carnaval al Penedès Marítim. Gràcies a tots i totes els qui heu col·laborat per tirar endavant.

Jaume Casañas, Regidor Turisme de l’Ajuntament de Cunit

@jaumecasanas