No Fem el Cim proposa una Regió Agroalimentària

No Fem el CIM ha decidit passar pàgina de la logístic

Imatge de la conferència que va realitzar la plataforma No Fem el Cim. Foto: Cedida
FIMPT 2022

El passat dissabte dia 13 d’abril, la plataforma No fem el Cim va realitzar una conferència a l’Auditori Municipal de l’Arboç, el qual es va omplir de persones. No Fem el CIM ha decidit passar pàgina de la logística i llança la proposta de convertir l’àrea agrícola de la vegueria Penedès en una Regió Agroalimentària (RAP). I ho està fent organitzant un seguit de conferències-debat sobre els parcs agraris i les regions agroalimentàries relacionades amb les grans concentracions urbanes. El primer que va presentar va ser el Parc Rural del Montserrat.
La plataforma considera que, si en 15 anys de l’inici del projecte logístic al Penedès, aquest no ha tirat endavant, no és adient pel territori i que no es pot fer culpable a la crisi.

La proposta de la plataforma es basa en la confluència de tres factors:
1. Els fracàs de les polítiques industrialitzadores des de dalt, al Baix Penedès, i la resiliència de l’economia de l’Alt Penedès amb el fet diferenciador de l’existència d’una indústria derivada de una agricultura potent com és la vitivinicultura, donen les pautes per apostar per activitats més relacionades amb el territori i l’agricultura.
2. La posició estratègica del Penedès agrícola molt relacionada amb la proximitat de les àrees metropolitanes de Barcelona i el Camp de Tarragona amb una població entorn dels 5 milions d’habitants és una oportunitat per desenvolupar un model econòmic basat en el sector agroalimentari.
3. La tendència creixent de la necessitat de productes agrícoles de proximitat, l’apropament de la relació ciutat-camp i la qualitat ecològica dels productes frescos.

Aquests, ben acoblats formen un model que encaixa amb les característiques del territori agrícola de la vegueria Penedès. I per aquest sentit, la plataforma, ha iniciat el seu camí demanant:
1. Cooperar amb totes les entitats que apostin per un Penedès harmònic i equilibrat.
2. Demanar una moratòria de tots els plans i projectes que estan en tràmit i que poden afectar els criteris que, des de la societat civil es proposen, com és el cas del polígon industrial de 40ha del Logis Penedès.
3. Incidir en el planejament del Pla Territorial de la Vegueria Penedès, actualment en redacció que s’obri al debat ciutadà real.