Calafell acollirà la V Trobada de Vela Llatina

El 15 de juny de 2019 el Port de Segur i la Platja de Calafell acolliran la V TROBADA DE VELA LLATINA , organitzada per la secció “Vela Llatina, Carlos Barral” de l’associació del Patí Català de Calafell

Imatge del cartell de la V Trobada de vela llatina a Calafell. Foto: Cedida

El 15 de juny de 2019 el Port de Segur i la Platja de Calafell acolliran la V TROBADA DE VELA LLATINA , organitzada per la secció “Vela Llatina, Carlos Barral” de l’associació del Patí Català de Calafell.

Durant aquests dies es podrà gaudir de l’espectacle d’una vintena de barques aparellades amb veles antigues navegant pel front marítim de Calafell, entre elles les barques de l’associació calafellenca, la “Carlos Barral”, la Peregrina, la Galatzó, la Pal i Fusa, la Iolante i l’entranyable Carpero.

El patró de la Carpero era en Ramon Forner, l’últim mestre d’aixa a Calafell que va morir el passat abril i que havia cedit la seva barca a l’associació per a la seva recuperació. El treball voluntari dels socis en les tasques de restauració a les drassanes de la “Destil·leria” han fet créixer el contingent de barques antigues recuperades per a la navegació. Aprofitarem per fer la cerimònia laica de botadura d’aquesta embarcació. Actualment tenim 7 embarcacions de l’associació navegant i altres esperant el seu torn per a ser restaurades a les nostres drassanes, una espectacular destil·leria del segle XIX que va ser propietat del marquès de Samà.

L’embarcació estrella que ens acompanyarà enguany és el Quetx Ciutat de Badalona, una espectacular galeassa construïda a Dinamarca l’any 1929 amb 22 metres d’eslora, més 6 metres més de bauprès, i un aparell de 7 veles.
Les podrem veure totes al davant de l’antiga Confraria de Pescadors dissabte al matí, quan vindran navegant del port Segur-Calafell i faran una” Parada nàutica” en homenatge al Ramon Forner.

També hi participarà el Bot Salvavides de Calafell i el llaguts de Calafell.

Durant el matí de dissabte, a les 11h les barques hissaran les veles al Port de Segur per iniciar després la navegació fins a l’antiga Confraria de Pescadors.

A les 18:30 hores inaugurarem l’exposició sobre la barca Francisca i el projecte de construcció de la seva rèplica a la casa museu Barral.

La Francisca va ser l’última barca de pesca d’arrossegament a vela de Calafell i de tot Catalunya. Una barca de més de 12 metres mítica per la gent de Calafell i un llegat dels temps en què la nostra platja era de les que tenia més “fusta” de tot el litoral, una flota de més d’un centenar de barques, totes a vela i rem.
L’Associació Patí Català de Calafell/Vela Llatina Carlos Barral, amb el suport de l’ajuntament, ha posat en marxa el projecte de construcció d’una rèplica de la “Francisca” pel 2019-2020.

Programa
DISSABTE 15 DE JUNY
9 a 10:30 h: Maniobres per abarloar les barques a la plaça del Port
11 h: Hissada de veles de les barques abarloades a la plaça del Port
11 a 14 h: Navegada des del port de Segur fins la Confraria de Calafell
12 h: Bateig de la barca Carpero, cedida per la família del Ramon Forner, a la sorra davant la Confraria de Calafell
12:30 h Exhibició del Bot Salvavides i dels Llaguts de Calafell
12.45 h: Coreografia nàutica de totes les embarcacions davant la Confraria en homenatge al Ramon Forner
18:30h: Inauguració de l’exposició “La Francisca”: l’última barca de pesca que va navegar a vela.a la Casa Barral, Passeig Marítim de Sant Joan de Deu, 18
A la inauguració assistiran el senyor Agustí Martí, degà de la facultat de Nàutica de Barcelona i Creu Sant Jordi 2019 i la senyora Elvira Mata, directora del Museu Marítim de Barcelona (manca confirmar).
DIUMENGE 16 DE JUNY
10 a 12 h: Navegada de totes les embarcacions fins a Torredembarra per a participar en els actes de la Trobada de Vela Llatina de Torredembarra