Diverses entitats del Baix Penedès s’alien per fomentar l’economia social

Creen una xarxa cooperativa perquè veuen "més necessari que mai" reconduir el model empresarial de la comarca

Set entitats culturals, cooperatives, gastronòmiques i mediambientals del Baix Penedès s’han unit per compartir recursos i impulsar una reconversió del model econòmic de la comarca. Amb el nom provisional de Xarxa d’Entitats per l’Economia Social i Solidària, el col·lectiu veu la crisi derivada de la covid-19 com un moment idoni per repensar l’activitat del Baix Penedès.

“Si som capaços de fer projectes conjunts, podrem generar més oportunitats al nostre territori”, sosté Maria Mestre, una de les impulsores, que assegura que el tancament d’empreses a la comarca fa “més necessari que mai” idear una alternativa. La Xarxa d’Entitats es presentarà aquest dissabte a la tarda al Vendrell, en el marc del BP Fest.

El col·lectiu està pendent de definir si es constituirà formalment com a cooperativa o bé com a associació, però assegura que els objectius són clars: compartir esforços i “transformar la realitat de la comarca”. Tot i que la Xarxa d’Entitats del Baix Penedès va començar a gestar-se de forma molt incipient a finals del 2019, veuen com la crisi d’aquest 2020 els dona “més sentit que mai” per posar-se en marxa.

Els impulsors són l’Associació de Músics del Baix Penedès, la cooperativa de músics Contrapunt, la companyia teatral La Porta de Fusta, la unió de productors i cuiners Terra i Taula, l’entitat ecologista Geven, els cooperants internacionals Baix Penedès amb el Sàhara i l’assessoria Coopcamp. Junts sumen més de 400 professionals i voluntaris, si bé confien que la presentació d’aquest dissabte encoratgi més entitats a sumar-se al projecte.

Maria Mestre, responsable de Coopcamp i impulsora de la Xarxa d’Entitats, explica a l’ACN que la iniciativa té l’ambició “d’explotar al màxim el potencial del territori”. “Ajuntar-nos ens pot posicionar com a agent per opinar sobre el desenvolupament de la comarca, i no deixar-ho tot en mans de l’administració i d’empreses mercantils que no tenen cap arrelament”, apunta.

L’entitat es constitueix en un moment en què l’atur elevat de la comarca es veu empitjorat pel tancament a curt termini de Saint Gobain Glass i de les empreses subcontractades, amb efectes colaterals del tancament de Bosch a l’Alt Penedès. Un escenari de desocupació que la nova xarxa es proposa rebatre “amb una proposta a llarg termini que demostri que hi ha entitats basades amb una economia pensada des del territori i per al territori”. Mestre insisteix que és l’ocasió de “visualitzar que existeixen oportunitats i que ja hi ha persones que hi treballen”.

“La nostra iniciativa es pot veure petita i insignificant”, reconeix, però assegura que la comarca té l’ocasió de reconduir el model industrial i turístic tradicionals per passar a basar-se en projectes de cooperació fomentats en l’economia social. “Existeix una altra economia i, si aconseguim generar projectes conjunts, podrem generar ocupació”, garanteix.

Més enllà de l’ambició de llarg recorregut, la Xarxa d’Entitats preveu començar amb un treball col·laboratiu basat en compartir recursos de gestió i comunicació. A partir d’aquí, volen crear activitats que donin visibilitat al seu projecte, com una fira conjunta, amb l’objectiu d’evolucionar a actes transversals. Per exemple, es proposen oferir propostes que fomentin el turisme lligat a la cultura, la gastronomia i el medi ambient des d’una òptica sostenible, o bé projectes educatius que també combinin aquestes vessants.