Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Vilafranca se suma dissabte a la iniciativa “L’Hora del Planeta”

Avatar photo

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès s’adhereix a la iniciativa “L’Hora del Planeta 2021” que tindrà lloc aquest dissabte 27 de marçL’Hora del Planeta és un esdeveniment mundial que consisteix en apagar les llums d’edificis significatius durant una hora, com a gest simbòlic per cridar l’atenció sobre el problema del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.

Emmarcades en aquesta iniciativa, a Vilafranca es duran a terme dos tipus d’accions. D’una banda, es farà el gest simbòlic d’apagar els llums de la façana de la Casa de la Vila i també del campanar de la basílica de Santa Maria dissabte, entre les 20.30 i les 21.30h.

D’altra banda, per tal de sumar-se a l’esdeveniment “L’Hora del Planeta” i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, els mercats municipals duran a terme diferents accions que suposen donar continuïtat també a la campanya “Adeu plàstics!”. Així, es premiaran les persones que vagin a comprar als mercats municipals de la Carn i de Sant Salvador o al mercat no sedentari dels Dissabtes i no demanin bossa, és a dir, que portin elements reutilitzables de casa, com carretó, cistell, bossa reutilitzable, carmanyola, etc. Als Mercats Municipals de la Carn i de Sant Salvador, les persones que no demanin bosses entraran en el sorteig de 36 carretons de la compra, amb bossa isotèrmica (2 per cada parada). Els carretons contindran altres elements reutilitzables per a la compra sostenible (bosses de malla per als productes a granel, bosses reutilitzables, etc). Al Mercat dels Dissabtes, totes les parades del mercat regalaran la bossa reutilitzable i plegable en forma de raïm de la campanya “Adeu plàstics!”. Les bosses es regalaran fins a esgotar existències a les persones que no utilitzin bosses de plàstic per guardar els productes adquirits al mercat.

L’Ajuntament de Vilafranca fa una crida a clientela i comerciants per tal de reduir al màxim els residus d’un sol ús durant la compra, recordant que existeixen moltes alternatives per portar la compra (cistell, carretó, bossa de ràfia, etc) i també per dipositar els productes comprats a granel o a doll (bosses de malla, carmanyoles, bossa de roba pel pa, ampolles de vidre etc).

Alhora, l’Ajuntament de Vilafranca també fa una crida a la ciutadania perquè se sumi a la iniciativa “L’Hora el Planeta” apagant els llums en els domicilis particulars dissabte entre les 20.30 i les 21.30h.

Accions municipals pel clima

Un pilar important de les accions municipals que des de l’Ajuntament de Vilafranca es duen  a terme contra el canvi climàtic són les campanyes per a la reducció i reciclatge de residus com “Dona vida a l’orgànica” que s’està duent a terme actualment, o la mateixa “Adeu plàstics”, i d’altres com “el Contenidor d’Or” o “Reciclos”.

D’altra banda, des de l’any 2009, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès treballa en el marc del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, que fixa les línies estratègiques per a la transició energètica a través del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), i té com a objectiu de reduir les emissions de CO2 un 40% per l’any 2030 (més informació a mediambient.vilafranca.cat).

En els darrers anys s’ha treballat per anar substituint l’enllumenat públic per lluminàries tipus LED, amb molt menys consum energètic (actualment ja més de 1.000 punts de llum compten amb aquesta tecnologia). També s’ha treballat per tenir edificis municipals més eficients energèticament i amb energies renovables (fotovoltaiques, biomassa, solar tèrmica…) com és el cas de la Casa Feliu, a la rambla de Sant Francesc, la biblioteca Torras i Bages, el Centre Àgora o per electrificar la flota de vehicles municipals de la Unitat de Serveis o de la Policia Local, entre d’altres mesures. Recentment s’han posat en marxa dues fotolineres al parc Àgora per a la recàrrega de vehicles elèctrics mitjançant panells solars, que permetran un estalvi econòmic anual de 4.480€ i una reducció d’emissions de CO2 a l’atmosfera d’unes 14 tones.

Certificació Biosphere

Finalment, cal recordar que Vilafranca del Penedès té la certificació Biosphere de destinació turística sostenible des de l’any 2017. Aquesta certificació fa palès el compromís de la ciutat, a través de l’Ajuntament, amb la sostenibilitat del territori, aportant des la dimensió municipal el seu granet de sorra per contribuir a una millora mundial i és el fruit d’una tasca transversal que implica totes les àrees de l’Ajuntament en conjunt.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El govern mantindrà les mesures per Setmana Santa si no hi ha un augment “desmesurat”

Notícia següent

Mataró reforçarà la seguretat passiva als accessos de les escoles per evitar nous robatoris

Notícies relacionades