Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Vilafranca implanta des de fa anys mesures per a l’estalvi energètic

Avatar photo

Una de les mesures més rellevants és la que preveu limitar l'aire condicionat a l'estiu fins als 27 graus i la calefacció a l'hivern fins a un màxim de 19

Aquest dimecres, 10 d’agost, ha entrat en vigor el RD-llei 14/2022, que, entre d’altres, defineix mesures per a l’estalvi i l’eficiència energètica amb l’objectiu de reduir el consum de gas fins al 7%, tal com marca el límit pactat amb Brussel·les.

Una de les mesures més rellevants és la que preveu limitar l’aire condicionat a l’estiu fins als 27 graus i la calefacció a l’hivern fins a un màxim de 19, mesura d’obligat compliment en els edificis d’oficines municipals.

Però l’Ajuntament de Vilafranca ja fa temps que treballa per a la reducció del consum energètic, amb la doble visió tant de reduir les emissions de CO2 com de reduir la despesa pública. Des de l’any 2009, es treballa en el marc del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, que fixa les línies estratègiques per a la transició energètica a través del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), amb l’objectiu de reduir el consum energètic i les emissions de CO2 un 40% per l’any 2030.

És una tasca que s’aborda de manera transversal des de diversos serveis municipals, ja que implica diferents línies de treball.

Línies d’actuació

Amb dades de 2018, a nivell de consums energètics municipals, el consum dels equipaments representava el 53% del consum, l’enllumenat públic el 33% i el consum de la flota de vehicles el 14%.

En el cas de l’enllumenat públic, s’està duent a terme la substitució progressiva de les làmpades de vapor de sodi de l’enllumenat públic per lluminàries LED. Actualment, hi ha 2.507 punts de llum LED (un 33% del total) i a finals d’any es preveu que aquest percentatge arribi al 45%. Amb aquest canvi, s’aconsegueix reduir el consum energètic en més d’un 60%.

En el cas de la flota de vehicles, es va electrificant la flota progressivament (tant la pròpia de l’Ajuntament com la de les empreses concessionàries dels serveis de neteja, manteniment d’espais verds, etc.), i es fomenten els desplaçaments dels treballadors en bicicleta i motos elèctriques.

En el cas dels equipaments, de gestió més complexa, es defineixen diferents línies de treball com són la rehabilitació d’edificis per a la seva millora energètica, com ha estat el cas de la Biblioteca Torras i Bages, el Centre Àgora, l’Espai Jove La Nau o la Casa de la Festa Major; el disseny de nous edificis amb màxima qualificació energètica; la incorporació d’energies renovables als equipaments com són l’escola Mas i Perera, l’Arxiu Històric Comarcal, la Casa Feliu, la Casa de la Festa Major, la fotolinera de l’Àgora i properament Vinseum, la Fassina, l’Ateneu Municipal i l’escola Pau Boada. En aquests equipaments se substitueix l’enllumenat interior per enllumenat LED.

Per la regidora de Medi Ambient, Lourdes Sànchez, aquestes inversions, “sumades a un ús responsable dels edificis com el control de les temperatures de la climatització, l’ús acurat de l’enllumenat i el manteniment d’instal·lacions, han de permetre reduir el consum i aconseguir els objectius marcats d’estalvi energètic, que redunden en un estalvi per a les arques municipals”.

Vilafranca del Penedès implanta també tots aquestes mesures en el marc de la certificació Biosphere de destinació turística sostenible, que va aconseguir l’any 2017 i que va renovant periòdicament aquesta qualificació. Aquest certificació la comparteix amb una comunitat internacional que engloba destinacions de diferents països i empreses.

Es pot trobar més informació al web mediambient.vilafranca.cat, a l’apartat Vilafranca Energia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ferit un menor en caure des del segon pis d’un centre comercial de Catalunya

Notícia següent

Mataró es reuneix per abordar el nou fenomen de les punxades

Notícies relacionades