L’ajuntament de Cunit en bloc vol garantir el futur de les platges de Cunit

Avatar photo

Tots els grups municipals s’uneixen per reclamar la millor solució pel futur sostenible de les platges del municipi.

L’antiga Central Tèrmica del Foix, al veí municipi de Cubelles, han tingut gran influència al medi cunitenc des de l’inici de les obres de la seva construcció. Un dels majors impactes va ser el deteriorament del llavors malmès equilibri que mantenia la sorra de les nostres platges a causa de la construcció del port, construït per a la captació d’aigua de la Mar Mediterrània per a la refrigeració de les seves instal·lacions. Aquest canvi en les dinàmiques de regeneració de sorres va fer que les nostres platges quasi desapareguessin i va obligar a la construcció dels característics espigons de Cunit.

Els espigons van canviar el perfil de les nostres platges, creant cales de poca profunditat i aigua calma quan hi ha bandera verda molt valorades per famílies amb nens petits. A més a més, els espigons i les cales han esdevingut una de les icones més conegudes del nostre municipi.

Les platges cunitenques, com totes les platges urbanes, són un repte de gestió: s’ha d’aconseguir fer compatible el manteniment de les zones de sorra i aigua de les platges com llocs plens de vida, de flora i fauna permanent o migrants, amb el fet que les platges són lloc de trobada, d’esbarjo i d’activitat física de la ciutadania i que també poden ser aprofitades per a usos turístics i econòmics, directes i indirectes.

Actualment, hi ha debat sobre noves formes d’entendre aquestes relacions que cal tenir-les en compte quan es parli del futur de les nostres platges. Cunit, amb la col·laboració de diverses entitats, ha estat realitzant vàries activitats i projectes relacionats amb fer compatible tots aquests usos i recuperar les platges com espais naturals: recuperació de la vegetació dunar penedesenca, instal·lació de casetes per ratpenats, protecció de les zones de nius d’ocells, com el corriol camanegre, i, pròximament i com a voluntat del primer procés de pressupostos participatius, la instal·lació de biòtops marins per protegir la posidònia mediterrània i protegir la biodiversitat marítima.

Finalment, no cal oblidar que les platges i el seu sistema de reequilibri de sorres són part del sistema de defensa del front litoral per a fer front als reptes que suposa el canvi climàtic. La solució dels espigons actuals necessita ser avaluada i actualitzada per cercar una solució permanent, demanant de poca intervenció humana permanent.

Amb la desconstrucció de la Central Tèrmica i l’obligació de rehabilitar tots els espais que fins fa poc ocupava, s’obre una nova oportunitat per cercar una solució més estable, flexible i preparada pels diferents reptes del nostre litoral per la necessària actuació al port. És per aquest motiu que Cunit no pot ser un actor passiu d’aquest procés sinó que ha de dir la seva per evitar la regressió de la línia de costa i la pèrdua de superfície de les seves platges.

Per tot això signem el compromís per un futur sostenible de les platges de Cunit.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Diverses accions a Móra d’Ebre donen visibilitat al col·lectiu LGTBIQ+

Notícia següent

Barcelona reforça el Pla de Xoc en Salut Mental

Notícies relacionades