La Festa Major 2021 de Vilafranca acollirà la 33a i darrera edició del Firart

Les Administradores i els Administradors de la Festa Major 2021 han presentat al Claustre de Sant Francesc la 33a i darrera edició del Firart. Al seu costat, els tres impulsors de la veterana fira d’autoservei d’art en petit format, Quim Jubert, Ramon Nadal i Ricard Rafecas, explicaven alguns dels detalls d’aquesta edició.

El Firart comptarà amb la participació de quaranta dos artistes, representatius de les trenta-dues edicions celebrades anteriorment, cadascun dels quals aporta una quinzena de peces de petit i mitjà format. Entre els artistes trobem vint-i-quatre homes i divuit dones, i tot i que hi ha una àmplia representació penedesenca, hi participaran set artistes vinguts de fora de la comarca.

L’exposició del Firart s’inaugurarà a la Capella de Sant Joan el proper dissabte 21 d’agost a les 8 del vespre i es podrà visitar del 22 al 26 d’agost, de les 19:00 a les 22:00h, i del 27 d’agost a l’1 de setembre, de les 12:00 a les 14:00 i de les 19:00 a les 22:00h.

Trenta tres edicions apropant l’art contemporani al gran públic

El Firart, que s’ha celebrat de manera interrompuda des del seu començament l’any 1988, excepte el passat 2020 que es va suspendre en motiu de la pandèmia, va néixer a rebuf d’una iniciativa semblant que s’havia posat en marxa a Barcelona poc temps abans, i que durant tots aquests anys ha aconseguit una integració tan reeixida de l’art a la festa vilafranquina que per a molts ha esdevingut no només una cita obligada sinó també un element indissociable del programa d’actes.

L’objectiu fundacional de Firart no era altre que apropar el gran públic a l’art contemporani, inicialment de les comarques del Penedès i del Garraf i posteriorment d’arreu de Catalunya, mitjançant la posada a la venda d’obres originals de petit format d’una cinquantena d’autors de mitjana cada any, a preus molt assequibles i en un sistema d’autoservei que servís per trencar les barreres d’accés a l’art entre els més joves i els no iniciats. A més, el Firart ha contribuït amb la Festa Major durant tots aquests anys amb una important aportació econòmica, mitjançant la subhasta de les obres que gratuïtament cedeixen els artistes ni oblidar tampoc l’esforç realitzat de cara a fomentar el mecenatge empresarial en el món de l’art, una tasca que es va iniciar el 1994 amb la creació del Premi Nadal.

Tres dècades i escaig després, Firart arriba a la seva última edició amb la convicció de la feina feta, però pels organitzadors, aquesta convicció de la feina feta també va associada al convenciment que s’ha esgotat un format, que ha culminat un cicle i que cal que sorgeixin noves fórmules per mantenir viva i fer encara més engrescadora la presència de les arts visuals en el marc de la Festa Major.