La ciutadania podrà presentar propostes de fins a 200.000 euros als propers pressupostos participatius

També hauran de ser actuacions globals, en benefici de col·lectius genèrics, sectors de població o pel conjunt del municipi

La ciutadania podrà presentar propostes de fins a 200.000 euros als pressupostos participatius de l’Ajuntament de Calafell per a 2022, que es convocaran en les properes setmanes. I a més, hauran de ser actuacions globals: és a dir, en benefici de col·lectius genèrics, sectors de població, nuclis, barris o pel conjunt del municipi.

La proposta va rebre la nit passada l’aval del Consell Ciutadà, el principal òrgan de participació ciutadana del municipi, que representa tots els nuclis i sectors del municipi. Ara, el reglament per a enguany podrà anar al ple ordinari de la setmana vinent, amb la qual cosa es podrà posar en marxa el calendari de presentació de propostes, valoració tècnica i votació popular.

L’Ajuntament ha assumit la idea majoritària dins del Consell Ciutadà celebrat anteriorment, el passat 22 d’abril. Llavors es van plantejar dues possibilitats: votar per nuclis i barris, amb una distribució proporcionada a la població, o mirar de fomentar els projectes globals de municipi. Però en aquella sessió, els representats de la ciutadania van apostar per la idea de posar un topall econòmic a les propostes per tal que tota la partida de pressupostos participatius, que suma mig milió d’euros, pogués ser copada per un sol projecte.

La tinent d’alcalde de Participació Ciutadana, Helena Rubio, explica: “Per aquesta altra via, assolirem un objectiu equivalent, però amb un major consens ciutadà. I aquest és també el sentit de qualsevol procés de participació ciutadana”.

Recordem que, com a marc general, les propostes presentades han d’avançar cap a l’assoliment de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La sessió del Consell Ciutadà també va refermar que la presentació de propostes estarà oberta a persones empadronades i no empadronades, i que a les votacions podran participar-hi només els empadronats. És a dir, tal com ha funcionat sempre. També es va consensuar fer més campanyes informatives sobre els pressupostos i facilitar la votació electrònica per a persones que hi tinguin dificultat, com posar punts de votació a centres cívics o biblioteques, amb personal que les ajudin.