Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Kenneth Martínez: “Hem impulsat els projectes que han de marcar la transformació del Vendrell”

Entrevista amb l'alcalde del Vendrell

Imatge de l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, al seu despatx. CEDIDA

Quina valoració fa del que va de mandat fins avui dia?

Satisfet de l’esforç, dedicació i capacitat d’adaptació al nou context provocat per la Covid-19 i alhora, també, perquè en un any hem impulsat alguns dels projectes de mandat que teníem com a objectius: implantació del sistema de recollida de residus porta a porta, implantació del servei de bus a la demanda, ampliació de l’illa de vianants o l’inici de les obres del Feder de Coma-ruga entre els més importants.

Han pogut tirar endavant tots els projectes que tenien previstos fins ara?

Com he dit, en un any hem impulsat els projectes que han de marcar la transformació del municipi, amb una clara aposta per la sostenibilitat i la qualitat urbana per reactivar l’economia d’un municipi eminentment turístic i comercial. Hem ampliat l’illa de vianants per facilitar l’extensió del teixit comercial de proximitat i restauració, i l’eliminació de les barreres arquitectòniques per crear una ciutat amable.

Igualment, les obres de reurbanització del centre urbà de Coma-ruga, amb una nova plaça pública de 4.000 m2, tenen com a objectiu crear una centralitat que faciliti la implantació d’activitat econòmica, reactivi l’atractiu turístic i ajudi a consolidar la població resident als nuclis marítims.

El nostre objectiu estratègic és obrir el Vendrell al mar, el que vol dir que hem de potenciar el pes i serveis de la franja litoral. Així, també hem millorat el gual de la riera de la Bisbal a la seva desembocadura a Sant Salvador, per evitar el fil d’aigua permanent de la riera i mantenir la comunicació amb el sector del Sanatori, l’extrem septentrional del municipi.

Quin impacte ha tingut la covid-19 al municipi?

No som de les zones del país més afectades per la pandèmia, però també hem patit i estem patint, i la nostra principal preocupació en aquests moments és facilitar tot el suport que necessiti el sistema sanitari, els Centres d’Atenció Primària i les nostres residències d’avis. Especialment, com a responsabilitat directa nostra, ens sentim agraïts i orgullosos dels professionals de la residència municipal d’avis perquè porten sis mesos lluitant i defensant la vida dels nostres avis i àvies. Poder retornar la confiança que les famílies han dipositat amb nosaltres, amb la residència, és la satisfacció més gran que podem sentir.

Des de l’Ajuntament quines ajudes socials i econòmiques s’han impulsat per pal·liar els efectes de la crisi?

La pandèmia ha alterat completament el nostre dia i dia i afecta tots els àmbits, per tant les mesures per fer front a la Covid-19 són i han sigut múltiples. Des de transformar l’Ajuntament en una administració electrònica i continuar prestant els serveis municipals amb normalitat, proves PCRs per als treballadors/es municipals que exercien presencialment (policia, protecció civil), repartir mascaretes a domicili als majors de 70 anys al mes d’abril, el programa Detectem de Gent Gran per identificar problemes o necessitats a través de trucades telefòniques als majors de 70 anys que viuen sols, generalització de les targetes moneder com a eina per facilitar els ajuts d’aliments, una partida extra de 70 mil euros per a ajuts socials d’emergència, 220 mil euros per a autònoms i pimes afectats pels tancaments i a punt d’iniciar la tramitació d’una 3a convocatòria d’ajuts per a bars i centres d’estètica (100 mil euros més), ampliació del CAP I del Vendrell amb mòduls prefabricats per fer les proves PCRs, el programa de conscienciació Tots Sumem per inocular la millor vacuna que tenim en aquests moments: mascareta, distància i higiene de mans, etc.

S’han hagut de replantejar inversions?

Les principals inversions que hem comentat abans i que vàrem projectar durant el mandat anterior s’han començat a executar durant aquest any i estem tramitant un pla Renove d’asfalt i voreres amb uns primers 10 trams de carrers. Però és evident que en altres casos, durant aquest proper any 2021, anirem fent la tramitació administrativa, però l’execució haurà d’esperar. No obstant això, hem començat a treballar en els projectes que podríem presentar a les convocatòries dels Fons de Recuperació Next Generation de la UE. Aquests fons de recuperació seran una gran oportunitat de finançament que no volem desaprofitar.

L’Ajuntament ha decidit suspendre el Carnaval de 2021. Per què ho han fet amb tanta antelació?

En alguns casos, com el Carnaval, la mateixa celebració implica concentracions de persones que pensem que difícilment podran autoritzar-se al febrer. A més, les mateixes comparses necessiten un mínim de temps i certesa per preparar-se i fer les inversions que en aquests moments són difícils d’assegurar.

Un dels grans projectes urbanístics d’aquest mandat és el FEDER. Com està avançant?

El Feder de Coma-ruga és un projecte estratègic de municipi, cohesionar el municipi equilibrant el pes entre l’interior i els nuclis marítims, i alhora impulsar l’atractiu turístic recuperant el patrimoni de l’antiga urbanització del Brisamar i del llac. En aquests moments ja està molt avançada l’obra de reurbanització, amb una nova plaça pública i zona de vianants de 4.000 m2, que recrea l’entorn d’aiguamolls original de Coma-ruga, i en la fase final de tramitació de l’edifici del Tabaris.

El mal estat de l’edifici del Tabaris ha provocat un sobrecost que ha generat molta polèmica. Quines actuacions es faran?

El projecte del Tabaris és un edifici multifuncional que manté el disseny racionalista de l’edifici antic i amplia els usos amb un museu (de la història i patrimoni cultural, termal i natural dels nuclis marítims), un hotel d’entitats per als veïns i veïnes i entitats, una oficina municipal (turisme, policia, atenció al ciutadà, etc) i una gran sala polivalent per esdeveniments, fires i congressos. En aquesta sala es conservarà el gran mosaic de 150 m2 de l’artista Santiago Padrós únic al món. L’envergadura, ambició i complexitat de l’edifici, únic al país, més la necessitat d’adequar-lo a les exigències i requeriments del segle XXI expliquen l’ampliació del projecte i el seu pressupost, que no sobrecost.

L’illa de vianants és l’altre gran projecte d’aquest mandat. Cap a on evoluciona El Vendrell?

Els principals nuclis de població del Vendrell se situen a la plana litoral i del Penedès, el que els hi confereix una orografia plana i unes distàncies ideals per anar a peu, bicicleta i VMP. Per aquest motiu, per qualitat urbana que confereix qualitat de vida i per facilitar la implantació del comerç i la restauració, volem ampliar les illes de vianants, les voreres i les zones verdes de qualitat.

Igualment, amb l’extensió de la fibra òptica, que ja cobreix un 70% del municipi, volem ser atractius per a persones que valorin la bona comunicació, el clima i la riquesa d’ecosistemes (platja, plana i muntanya litoral), és a dir, la qualitat de vida que podem oferir, per triar-nos com a lloc de residència.

La peatonalització del carrer Doctor Robert ja és una realitat. Quines són les pròximes fases d’ampliació?

Ja hem redactat el projecte d’ampliació de l’illa de vianants del carrer de les 4 Fonts, a l’extrem sud del nucli antic, segurament el punt de més valor patrimonial amb el Portal del Pardo (antiga muralla medieval), un palau renaixentista i el Pont de França (s.XIX). La previsió és executar aquestes obres durant l’any 2021 per millorar també la connexió entre les dues meitats del nucli principal del Vendrell dividit per la riera de la Bisbal.

Més enllà del projecte FEDER a Coma-ruga i la peatonalització de carrer, hi ha altres projectes de transformació urbana del municipi?

L’altre gran projecte que voldríem impulsar si la situació de la Covid-19 ens ho permet és el parc de Botafoc, una gran zona verda de 5 hectàrees al centre, al costat dret de la riera, que el voldríem convertir en el Central Park del Vendrell.

Quines intencions de futur té l’Ajuntament del Vendrell en la recollida de residus? S’apostarà pel sistema porta a porta?

Aquest mes de novembre ja implantem el servei de recollida porta a porta a tres nuclis de població del municipi. Com diem, el Vendrell, per la diversitat dels seus nuclis de població: a l’interior, al litoral, casc antic, zones turístiques, urbanitzacions, segones residències, etc, amb la seva pròpia història i perfil sociològic necessita un servei de recollida de residus adaptat a aquesta diversitat.

El sistema més eficient i alhora que permet assolir els nivells de reciclatge que exigeix la UE és el porta a porta. Necessitarem l’esforç i implicació de tota la població, però la responsabilitat mediambiental ens obliga a tots a gestionar millor la recollida i gestió dels nostres residus. En una fase posterior, el model porta a porta ha de permetre que cada família pagui en funció de la quantitat i reciclatge dels residus que generi.

Fa uns dies es va presentar un nou concepte de transport com el Pasbus. Amb quin objectiu es crea i com funcionarà?

L’objectiu és cohesionar el territori i la població, i facilitar que el turisme es pugui moure fàcilment per tot el municipi. La dispersió de la nostra població fa necessari implantar un servei de transport públic sostenible, que pugui connectar de manera ràpida els principals nuclis de població amb els principals punts de serveis, comerç, equipaments educatius, culturals, esportius, etc, i la tecnologia en aquests moments ja ho permet.

Amb el telèfon, mòbil, email o app podrem demanar un bus que ens reculli i ens porti de manera ràpida per tot el municipi. Aquest model que comencem a implantar aquest mes de novembre substituirà el model tradicional de rutes prefixades i en una fase posterior ha de dotar-se d’una flota de vehicles híbrids o elèctrics.

Per últim, quina valoració fa de la celebració del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana 2020?

Des del primer moment vàrem decidir mantenir la celebració de la Capital Cultural tot i la pandèmia. La cultura és l’expressió del col·lectiu en tot moment i en qualsevol circumstància, també en moments difícils. Justament per això, la cultura, la #culturasegura és per molts motius imprescindible, també com a expressió de confiança, resistència i esperit de superació. La cultura ens uneix i ens fa forts, i no hi podem renunciar.

Crec sincerament que l’acte inaugural del gener amb l’himne, els actes de format pioner de #culturasegura com el concert simfònic presencial al juliol i els actes de Festa Major, l’exposició El Vendrell, l’època daurada al Palau Robert de Barcelona amb més de 12 mil visitants, o l’acte de cloenda al 17 de desembre quedaran per a la Història com a fites d’orgull col·lectiu.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Condemnen Salut a indemnitzar una treballadora d’un CAP de l’Empordà assetjada a la feina

Notícia següent

Els castells completen una dècada revolucionària: es popularitzen i doblen el nombre de colles

Notícies relacionades