Kenneth Martínez: “El centre del Vendrell tindrà quatre hectàrees de zona verda per gaudir”

Entrevista a l'alcalde del Vendrell

L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, durant la entrevista.
Festa Major 2021 – Ajuntament del Vendrell – Capçalera

Arribem a la meitat del mandat, quina valoració fa de com ha anat fins ara?

Ha estat una meitat llarga i dura a conseqüència de la pandèmia. L’any amb la Covid-19 ha estat molt dur, però és evident que no és el mateix la situació actual tant de contagis com de perspectives. La situació de la vacunació a partir de l’abril s’ha accelerat molt, ja comencem a tenir un percentatge important de primeres dosis, i confiem que aquest estiu es consolidi una certa recuperació en el sentit que les segones residències i les activitats turístiques funcionin bé i que sigui el punt d’inflexió per entrar ja en un altre escenari de recuperació. També és important tot el que hem fet per arribar a aquesta situació de recuperació, l’esforç, l’esperit de superació, el fet de no sentir-nos derrotats per la pandèmia en els moments més durs i crec que és mèrit de tota la societat.

Tots els projectes que tenien al cap els han pogut tirar endavant?

De moment estem tramitant-los i no renunciem a cap d’ells. Els principals projectes urbanístics i socials els estem tirant endavant. En l’àmbit urbanístic hem acabat les obres del carrer Doctor Robert o les obres del FEDER de Coma-ruga i ara a l’estiu començarem amb la peatonalització del carrer de les Quatre Fonts per continuar ampliant l’illa de vianants del casc antic.

Pel que fa a projectes socials, el ple de l’Ajuntament acaba d’aprovar que es facin realitat. El primer objectiu és la creació del primer parc públic d’habitatge a través de la cessió de pisos de la Sareb per a lloguer social i assequible. El segon gran objectiu principal que era la gratuïtat de les escoles bressol per als nens d’entre 2 i 3 anys també s’ha aprovat. Evidentment la pandèmia ha obligat a centrar-se en altres obligacions com salvar la vida dels nostres avis i àvies, però tenim prou forces per tirar endavant també els projectes de transformació urbana i transformació social i estem satisfets amb el ritme amb què va.

Com està sent la relació del govern?

El govern té una relació d’equip, independentment de la formació d’origen que procedim. Som 11 persones que estem molt alineades en la transformació urbana i social del Vendrell. Nosaltres a l’inici del mandat dèiem que havia de ser un punt d’inflexió a uns anys molt durs econòmicament pel pla d’ajust a les finances municipals que durant 10 anys ha obligat a l’Ajuntament a fer unes limitacions i no fer inversions. Aquest mandat era el punt d’inflexió, s’ha endarrerit pel tema de la covid-19, però a meitat de mandat creiem que s’està fent aquest punt d’inflexió i confiem que a partir de l’estiu la recuperació de la crisi ja comencem a deixar-la enrere i s’obri un nou escenari de creixement del Vendrell.

Pel que fa a l’illa de vianants aquest any es preveu avançar en la peatonalització de les Quatre Fonts. Hi ha un calendari establert? Fins on arribarà al final del mandat?

A les Quatre Fonts es començaran les obres a principis d’estiu. Duraran uns cinc mesos i podem dir que abans d’acabar l’any ja estarà peatonalizada. Per tant, l’illa de vianants hauria crescut pel carrer Doctor Robert en direcció Barcelona i per les Quatre Fonts en direcció Tarragona multiplicant en dos anys l’illa de vianants. A més si afegim el creixement de 4.000 m² amb una nova plaça al centre de Coma-ruga, estarem ampliant moltíssim espai per als vianants i per fer vida al carrer.

El següent pas de l’illa de vianants serà la peatonalització del pont de França. Ja tenim el projecte executiu aprovat i només s’han de licitar les obres. Després es continuarà pel carrer Cristina Baixa, que és l’antiga carretera cap a Tarragona, saltant la Riera que encara fa de frontera i divideix el Vendrell en dues meitats: el casc antic i el creixement urbà del segle XX.

A banda d’això, el projecte que estem començant a treballar i que ha de ser el que transformi completament el centre del Vendrell ha de ser el parc del Botafoc, que constarà d’una zona verda de quatre hectàrees. Ja tenim l’avantprojecte i aquest 2021 procediríem a licitar el projecte d’execució. Aquesta sí que serà, segurament de cara al proper mandat, la gran transformació de tenir al centre del Vendrell quatre hectàrees de zona verda per gaudir de la vida, els veïns i la natura.

En quin punt es troba la rehabilitació de l’edifici Tabaris de Coma-ruga?

El Tabaris és un edifici que a l’interior té uns mosaics que tenen un valor patrimonial important, ja els hem retirat de l’edifici i en les pròximes setmanes l’obra de transformació de l’edifici començarà. Aquestes seran unes obres llargues d’uns 18 mesos de tot el conjunt de fer el nou edifici. Aquest serà el gran equipament multifuncional que ha d’ajudar a impulsar la cohesió de Coma-ruga i els nuclis marítims del Vendrell.

També ha de ser un valor afegit per al sector turístic perquè tindrem a tocar de la platja, dels hotels i del port un centre que podrà acollir reunions empresarials, fires o ser un palau de congressos. A més, el fet d’estar molt a prop de l’estació de tren de Sant Vicenç de Calders o de l’AP-7 fa que sigui un punt que atraurà molta activitat.

En els últims mesos s’ha començat a invertir en el servei de recollida porta a porta en els nuclis més petits. Es podrà arribar a estendre a tot el municipi?

La gestió dels residus és el gran repte pendent que tenim les societats modernes i hi ha unes directrius europees en els pròxims anys en què hem d’arribar a un percentatge de recollida selectiva i si no arribem tindrem conseqüències en forma de sancions i pujades de preus. Com no hi ha manera d’assumir la pujada de preus que implicaria la tona de residu de rebuig via impostos, tots els municipis estem obligats a prendre decisions valentes i difícils perquè al cap i a la fi estàs canviant les maneres de fer en el dia a dia dels ciutadans.

El sistema de contenidors per fraccions ja ha donat el seu màxim i no permet fer un salt com el que necessitem. Ara estem en un percentatge del 30% de recollida selectiva, hem d’arribar al 60% i entenem que amb el sistema actual el creixement seria poc significatiu. Hem de fer un canvi radical que passa per diferents models de recollida selectiva. El més habitual és el porta a porta, però és cert que aquest model és més fàcil en alguns barris o urbanitzacions amb una densitat de població baixa, i per altres tipus de barris més poblats s’ha de buscar altres modalitats com contenidors intel·ligents o illes de contenidors que es posen i es treuen per hores.

De moment hem implantat la recollida porta a porta en tres nuclis amb poca població que faciliten l’exercici de prova i aquest estiu intentarem implantar un sistema de recollida eficient amb un barri més poblat com el Puig. Aquesta prova, en un lloc amb blocs d’habitatges i molt a prop del centre històric, serà la que ens donarà més informació i ens ha de validar si podem estendre-ho a tot el Vendrell i com ho hem de fer. L’objectiu és anar estenent aquests sistemes més eficients durant els pròxims dos anys perquè no ens queda cap altre remei.

A finals de juliol se celebra la Festa Major de Santa Anna. Com serà aquest any?

L’any passat, amb totes les incògnites i tota la por del món, teníem clar que, encara que fos per fer un gest testimonial d’esperit de superació i força, havíem de tenir Festa Major. Vam fer alguns actes dins el context de prevenció i aquest any anirem un pas més enllà. Entenem que no serà una Festa Major normal, però s’aproparà molt en el sentit que ja tenim experiència en actes organitzats. Al llarg de 2020 i 2021 ja estem provant diferents modalitats com concerts i espectacles, seguint totes les normes, i podem dir que tindrem una Festa Major bastant equiparable a com eren abans sempre tenint clar que s’han de mantenir els principis de seguretat. Però hem demostrat que la cultura és segura.

Agents de la Policia Local del Vendrell han denunciat un desgavell organitzatiu per l’alt nombre d’interins que hi ha al cos. Quina solució hi troben des de l’Ajuntament?

La solució és molt senzilla. Els interins que teníem sense formar perquè durant el 2020 no va haver-hi formació a l’Escola de Policies de Catalunya ja estan fent els cursets i en breu no hi haurà cap policia sense formació. A més, estem treballant a treure la primera convocatòria en 10 anys d’agents de carrera.

El Vendrell ha patit una situació econòmica molt difícil durant l’última dècada, per fi comencem a treure el cap i un dels exemples és que aquest 2021 ja podrem convocar noves places. En els propers mesos anirem normalitzant una situació que no ho és i que s’ha de solucionar. Entenc que això ajudarà també a normalitzar altres reivindicacions que també compartim.

Paral·lelament, fa gairebé un mes que no hi ha patrulles nocturnes de la Policia Local els caps de setmana. Té alguna vinculació amb el conflicte laboral que s’està produint?

Algunes nits que no hi ha hagut patrulles al carrer ha estat per baixes mèdiques i són circumstàncies puntuals de salut. Entenem que no té res a veure.

Fa unes setmanes, el Ministeri de l’Interior va anunciar l’obertura d’una oficina d’expedició del DNI al Vendrell. Quina informació tenen des de l’Ajuntament? Se sap quan serà una realitat?

L’objectiu del Ministeri de l’Interior és que al llarg d’aquest 2021 fem tota la tramitació per convertir en realitat la nova oficina d’expedició de documents al Vendrell, la primera de tota la comarca. Ja s’ha acceptat la sol·licitud de creació de l’oficina i ara passem a redactar el projecte. Això és un treball a dues bandes en què l’Ajuntament aporta el local i les despeses de manteniment i el Ministeri aporta facilita els funcionaris que fan la tasca de tramitació. Això s’ha de tirar endavant aquest 2021 i com a molt tard s’inaugurarà a principis del 2022. Crec que serà una millora molt important pel Vendrell, pel Baix Penedès i per tota l’àrea d’influència i que molta gent de la comarca i dels voltants vindran aquí a renovar-se el DNI o el passaport.