El Dia Internacional dels Museus reactiva l’activitat cultural a la vila

Del 14 al 18 de maig el Vendrell ha recordat perquè fou capital de la cultura catalana el 2020

Si hi ha un dia que els equipaments culturals tenen encerclat al calendari amb vermell, aquest és el Dia Internacional dels Museus, i el Vendrell té la sort de comptar amb 5 museus de primer nivell  -Museu Deu, Museu Àngel Guimerà, Casa nadiua de Pau Casals, Museu Apel·les Fenosa i Museu  Pau Casals-, que per primera vegada han dut a terme una acció conjunta a l’exterior per visibilitzar  l’ampli patrimoni de la vila amb l’espectacle “Museus amb màgia” a càrrec de Màgic Pell, que  durant dos dies, a través de la màgia, va apropar l’esperit dels museus a infants i adults.  

Del 14 al 18 de maig el Vendrell ha recordat perquè fou capital de la cultura catalana el 2020; el  patrimoni que viu a l’interior dels museus ha traspassat els murs i s’ha fet més visible que mai amb  la creació d’una xarxa cultural ben forta, que ha teixit sinergies amb entitats, com l’Associació  d’Amics de l’Orgue, o amb col·leccions privades, com la botiga centenària “Cal Figueres”.  

S’han pogut veure propostes al carrer, com la Ruta de Pau Casals amb audició d’orgue, la ruta  familiar “El Vendrell en primera persona” o la visita a “Cal Figueres”, i visites guiades a les  exposicions temporals del Museu Deu, el Museu Pau Casals o el Museu Apel·les Fenosa. Perquè,  un museu, no és només un lloc on es guarden i s’exposen col·leccions d’obres d’art, d’història  natural, d’objectes d’interès, curiositats, etc., amb finalitat cultural; un museu és un ens viu que es  transforma i es nodreix amb visitants i experiències, amb les quals han pogut gaudir els centenars  de visitants curiosos que s’han apropat aquests dies a la vila.  

Però el Vendrell ha anat més enllà, i és que la riquesa del seu patrimoni és tan extensa, que ha  creuat fronteres amb l’exposició “El Vendrell, l’època daurada: Casals, Fenosa, Guimerà i Nin”,  que ja es va poder veure al Palau Robert de Barcelona, i que ara acull la vila i que la ciutadania va  poder explorar més a fons amb la visita guiada dels comissaris.  

A més, el municipi compta amb un ampli llegat arqueològic, i actualment se’n pot veure una part al  Museu d’Arqueologia de Catalunya, a l’exposició “L’Enigma Iber. Arqueologia d’una civilització”,  que explica la història i la cultura dels pobles ibers que van viure a la façana mediterrània de la  península ibèrica entre els segles VI – I aC, i a la qual el Museu Arqueològic del Vendrell ha cedit  algunes de les seves peces més emblemàtiques del període ibèric.  

Així doncs, el Vendrell ja ha plantat la llavor per seguir oferint accions conjuntes i omplint de màgia  i il·lusió els visitants que s’acostin al municipi.