Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El nou edifici de VINSEUM de Vilafranca obrirà portes la primavera de 2023

Avatar photo

Ahir al migdia l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat pel tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, del president de la junta del VINSEUM, Joan Tarrada, el director del museu, Xavier Fornos, i l’arquitecte del nou edifici, Santiago Vives, va presentar els nous espais de l’edifici i la fase final del projecte museogràfic del VINSEUM.

El nou edifici construït, un cop es va enderrocar el que havia estat conegut com cal Pa i figues, ja està finalitzat des del mes d’octubre passat i és on se situarà el gruix del projecte museogràfic i patrimonial del VINSEUM. La previsió és que el nou edifici, un cop completat el projecte museogràfic, obri portes la primavera de 2023.

L’obra està promoguda per l’Ajuntament de Vilafranca i ha tingut un pressupost d’adjudicació de 4,5 MEUR. Ha comptat amb una subvenció dels fons europeus FEDER de 1.925.000 euros i d’una altra d’1 MEUR de la Diputació de Barcelona. La resta del pressupost ha estat sufragat amb fons municipals. El nou edifici consta d’un cos posterior amb un soterrani + 4 plantes i d’un altre cos amb façana a la plaça Jaume I, de planta baixa + 3 plantes. Amb el nou edifici VINSEUM disposa d’uns 3.000 m2 addicionals, que se sumen al Palau Reial i a la capella de Sant Pelegrí.

El projecte museogràfic està valorat en uns 2 MEUR, inicialment pressupostats per l’Ajuntament per al 2022, a l’espera de comptar amb ajuts d’altres administracions.

Projecte motor

El regidor de Cultura, Ricard Rafecas, mostrava la seva satisfacció perquè el projecte havia superat les dificultats de la mateixa obra i de la pandèmia. “S’han superat amb nota les adversitats. Esperem que el 2022 el museu pugui recuperar la normalitat en la seva activitat i que el 2023 tinguem el goig d’acabar el projecte museogràfic que l’ha de convertir en centre de referència del món del vi a Catalunya”, va afirmar.

El regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, feia referència també a les dificultats que havien patit les obres en un projecte de tanta envergadura. “La pandèmia i el calendari tan exigent dels fons FEDER han estat un repte addicional, però gràcies al seguiment i la bona col·laboració entre els equips tècnics municipals i del VINSEUM, s’ha pogut tirar endavant aquest projecte motor per a la ciutat que, sens dubte, és el més important que s’ha abordat en matèria d’equipaments en els darrers anys”, va dir. Per Romero, el projecte del carrer Comerç i VINSEUM es complementaran per reforçar Vilafranca com a capital del vi i demostren el compromís de l’Ajuntament en aquesta línia.

Objectiu: entre els 10 millors museus

Per la seva banda, l’arquitecte autor del projecte, Santiago Vives, explicava que el projecte inicial partia d’un concurs adjudicat l’any 2004 i que ara està arribant a la seva fase final després de 18 anys i recordava que la primera fase del projecte va ser la reforma de la capella de Sant Pelegrí per poder mantenir un espai expositiu i una mínima activitat. Al 2012 es van abordar les obres de reforma del Palau Reial que va incloure la construcció del nou auditori a l’antiga sala de premses, ja que l’anterior auditori estava a l’edifici de Cal Pa i figues, que s’havia d’enderrocar. “Un cop restaurat el Palau Reial, gràcies a l’aportació del FEDER es va poder abordar l’enderroc de Cal Pa i figues que tenia el projecte redactat des del 2011”, recordava. L’arquitecte va esmentar les troballes arqueològiques d’un celler dels segles XVIII-XIX que s’han pogut integrar en l’edifici, remarcava que el nou edifici s’ha volgut fer el màxim de flexible, s’han fet obertures en els espais on no molestava la llum, s’ha habilitat una escala tocant a la façana de la plaça Jaume I perquè el visitant pugui admirar la plaça i el vestíbul d’accés al museu tindrà forma de passatge d’accés públic i lliure, reproduint els que es poden trobar en diferents punts de la plaça.

El director del VINSEUM, Xavier Fornos, va explicar que el nou edifici serà la seu principal de l’exposició museística. Seran 6 plantes, de les quals 4 seran d’exposició permanent, una estarà dedicada a la història de les cultures del vi a Catalunya i una estarà dedicada exclusivament al Penedès. Fornos agraïa la dedicació i el seguiment dels tècnics municipals, la feina de la constructora i “el suport municipal al projecte d’inicis dels anys 2000 per fer un canvi de rumb al Museu del Vi i convertir un museu amb 90 anys d’història en un museu de referència a Catalunya”. El director de VINSEUM ha apuntat que el projecte museogràfic està a punt de ser licitat i el nou edifici exposarà entre 2.000 i 3.000 peces. Entre les més emblemàtiques hi ha la premsa de biga procedent de Cunit que presidia l’antiga sala de premses i que ja es troba a l’interior del nou edifici, així com el mural de la vinya del vi 7 x 4 m de l’artista vilafranquí Pau Boada i que resumeix el cicle de la vinya. Fornos va remarcar que l’objectiu serà que el VINSEUM arribi a estar entre els 10 millors museus de Catalunya com a museu d’interès nacional. “Som un museu local que aspira a ser un museu referent de país i a obtenir suport continuat de les altres administracions i així alliberar pressió a les arques municipals”, va reblar.

Projecte estratègic de país

Al seu torn, el president del VINSEUM, Joan Tarrada, assegurava que un cop finalitzat el projecte museogràfic, “Vilafranca comptarà amb el millor museu del vi del món. Serà un equipament cultural de primer ordre, que contribuirà a la capitalitat del vi de Vilafranca. Acollirà des de peces patrimonials de gran valor que no es troben enlloc del món fins a les últimes tècniques expositives”.

Per cloure, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, recordava els inicis del Museu de Vi fa 90 anys que va aconseguir “acollir fins 15.000 peces i va ser un focus d’activisme social  en l’època grisa de la dictadura”Regull va lloar les noves dependències del VINSEUM. “Sense el projecte museogràfic ja és bonic de veure i permet unes possibilitats immenses. Ara el repte és fer-lo atractiu turísticament i amb un discurs rigorós i alhora divulgatiu per a tots els públics”, apuntava l’alcalde. Pere Regull va refermar també l’aposta municipal per aquest projecte que haurà suposat una inversió d’entre 7 i 8 MEUR. “Hi ha moments en què has de tirar endavant i ser agosarat. Estratègicament aquest equipament és fonamental perquè forma part del nostre ADN com a territori. La vinya i el vi ens donen un caràcter i una personalitat que va traspuant de generació en generació i alhora ens proporciona qualitat de vida. Amb aquest equipament de referència al centre neuràlgic de la ciutat podrem atraure visitants i la reforça des del punt de vista de l’enoturisme i el turisme cultural. Per al Penedès i per al país és estratègic. M’atreveixo a dir que no es tirarà endavant cap equipament similar a aquest i amb aquesta inversió en tot Catalunya i en tot l’Estat”, ha assegurat l’alcalde vilafranquí.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salou impulsa el programa ‘Salou, platja tot l’any’

Notícia següent

Aigües de Reus destinarà 2,2 milions d’euros al manteniment de la xarxa de sanejament

Notícies relacionades