La torxa de Rio, que va fabricar-se a Calafell, continua al Museu Olímpic de Lausana

L’empresa calafellenca Repulsados Lasa va produir parcialment els ginys

La torxa dels Jocs de Rio de Janeiro de 2016, que va fabricar-se parcialment a Calafell, continua ocupant un lloc d’honor al Museu Olímpic de Lausana. Aquest centre exposa els models de les diferents torxes dels jocs olímpics contemporanis, des dels d’Atenes de 1896 fins als de Rio, del 2016. I allí, el visitant pot veure una peça bona part de la qual va produir l’empresa calafellenca Repulsados Lasa.

El Museu Olímpic està ubicat al Quai d’Ouchy, 1, de la ciutat suïssa de Lausana. Inaugurat el 1993, és una magnífica exposició sobre la història del moviment olímpic, que inclou materials històrics de totes les edicions dels Jocs contemporanis. Aquí trobareu més informació sobre el museu (horaris, tarifes…).

Pel que fa a la torxa olímpica de Rio, Repulsados Lasa va fabricar el tub central i les decoracions de les 16.000 unitats que van produir-se. Altres empreses van elaborar la resta dels ginys, concretament el dipòsit de gas interior i el sistema que manté encesa la flama.

A Repulsados Lasa li havia arribat l’encàrrec a través de l’empresa francesa que va guanyar el concurs convocat pel Comité Organitzador de Rio 2016. L’empresa calafellenca treballa amb una tècnica consistent a transformar plaques de metall mitjançant sistemes de rotació, que conserva un caràcter fortament artesanal, que fa que hi hagi poques empreses que s’hi dediquen.

Amb aquesta tècnica, l’empresa elabora peces per a les principals multinacionals de l’energia, laboratoris, automoció, mobiliari, aeronàutica i fins i tot de l’armament. Produeixen des de sanitaris antivandàlics per a presons, llantes per cotxes i fanals per a la via pública, a carcasses per bales i projectils o per a bengales.

Tanmateix, el renom internacional li ve a Repulsados Lasa per la fabricació d’urnes funeràries. En produeix 5.000 unitats al mes, part de les quals s’exporten, i és l’única empresa de l’Estat espanyol que en fabrica amb aquesta tècnica.