Calafell inaugura la plaça Josefa Mitjans

Va ser una de les fundadores de l’assemblea local de la Creu Roja, de la qual va ser presidenta més de 30 anys

La plaça Josefa Mitjans està ubicada entre el Clos del Becu i el carrer Torredembarra, al nucli del Poble. AJUNTAMENT DE CALAFELL

Calafell ha retut un homenatge a Josefa Mitjans (1926-1997), una de les fundadores de l’assemblea local de la Creu Roja, de la qual va ser presidenta més de 30 anys. L’Ajuntament li ha dedicat la plaça existent entre el Clos del Becu i el carrer Torredembarra, al nucli del Poble, prop de casa seva al carrer Principal.

La Pepeta de Cal Wenceslao, com la coneixien veïns i amics, va ser una gran activista en anys en què les dones tenien un paper social reduït. Per això el reconeixement és també per a moltes altres dones que tenen una presència encara escassa en el nomenclàtor de carrers i places.

L’any 2018, l’Ajuntament va designar amb noms de dones tres espais públics i equipaments. A més de la plaça dedicada Josefa Mitjans, es va batejar el nou centre cívic del Port de Segur amb el nom de Montse Civit, i la placeta del carrer Mallorca, amb el d’Anna Ortoll. A la primera ja se li va retre un homenatge quan es va inaugurar el centre cívic. A Ortoll se li farà divendres vinent, 21 d’agost.

30 anys al capdavant de Creu Roja

Mitjans va presidir l’assemblea local de Creu Roja durant tres dècades. Durant la seva presidència es va aixecar l’edifici de l’entitat i es va aconseguir la primera ambulància que va tenir Calafell. Però tothom la recorda com una persona que feia tots els papers per mantenir econòmicament l’entitat.

El seu fill, Jaume Ràfols Mitjans, recorda que “la mare era una persona que sempre ajudava tothom” i la defineix com a “huracà Pepeta”. També diu que “tot el que va fer tenia un mèrit especial en aquella època, si tenim en compte que al seu DNI, com a professió, hi posava ‘Sus labores’”. En nom de la família, Ràfols celebra el reconeixement per ser “una gratitud del poble cap a ella”.

De la seva banda, l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, explica que s’ha volgut reconèixer “el paper d’una dona que va ser molt important en un moment difícil, en què les dones no estaven tant equiparades amb els homes com ara. Costava veure una dona sent la dirigent d’una entitat. La Pepeta va ser una pionera de l’activisme social”.

Finalment, l’actual president de Creu Roja, Ful Ruiz, agraeix el reconeixement a Josefa Mitjans, a qui defineix com un “referent” per a l’entitat.