Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Calafell aprova la municipalització del servei d’aigua i clavegueram

Avatar photo

És el procés més important de recuperació de la gestió directa de serveis per part de l’Ajuntament

Imatge del dipòsit d’aigua de Mas Mel. CEDIDA

L’Ajuntament de Calafell ha aprovat la municipalització del servei d’aigua i clavegueram. Serà el procés de recuperació de la gestió directa de serveis municipals que es realitza, pel seu import econòmic (uns 6 milions d’euros), la complexitat de la prestació i el temps que portava externalitzat, més de 25 anys.

L’acord s’ha assolit en el ple municipal celebrat aquest 16 de desembre, per una amplíssima majoria: 19 vots a favor (PSC, ERC, Sumem+Junts, CUP, En Comú Podem i els dos regidors no adscrits) i una abstenció (Ciutadans). Diversos portaveus s’hi han referit com una oportunitat històrica per donar un gir radical al servei.

L’Ajuntament s’ha decantat per una municipalització completa, descartant la possibilitat, que també s’havia estudiat, de promoure una empresa mixta amb majoria de capital públic. HI ha pesat el fet que els costs financers de les inversions que caldrà fer a la xarxa seran, a llarg termini, més baixos.

El tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, ha explicat que “és una decisió molt meditada i estudiada. Hem fet un treball molt acurat perquè gestionar l’aigua és un servei essencialíssim i molt més complicat que recollir la brossa”. Marcos ha afegit: “Ens hem decantat per un model íntegrament públic perquè controlarem el servei al 100%, amb la qual cosa guanyarem més proximitat als usuaris i evitarem estar lligats per les rigideses dels contractes de concessió”.

El concessionari era Agbar, que va absorbir el contracte original de la seva filial Sorea, que es remuntava a l’1 de gener de l’any 1997. L’Ajuntament se subrogarà la quinzena de treballadors adscrits a la concessió, així com totes les instal·lacions i equips.

Atès que es tracta d’un servei que no pot aturar-se en cap moment, l’Ajuntament ha aprovat donar continuïtat a l’actual contracte, que acaba el 31 de desembre, fins que se’n pugui fer càrrec mitjançant l’empresa municipal CEMSSA.

16 milions d’inversions

El canvi de gestió permetrà encarar les importants inversions que necessita una xarxa de distribució obsoleta, que fa que es perdi pràcticament la meitat del cabal que hi circula i que les avaries i els talls de subministrament són habituals. El paquet d’inversions que tirarà endavant amb el nou servei públic serà de 16 milions d’euros, que es materialitzaran en els propers anys.

En aquest sentit, Marcos ha indicat que “una fórmula mixta potser aportaria aquests fons des del principi, però a llarg termini ens acabaria costant més. En canvi, l’empresa totalment pública també tindrà capacitat financera per fer les obres, no tan immediatament, però la tindrà i sortirà molt més a compte”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Segueix endavant el segellament definitiu dels pous del projecte Castor

Notícia següent

La Seu d’Urgell celebra aquest dissabte l’últim Mercat de Nadal

Notícies relacionades