L’Ajuntament de la Bisbal ha contractat una persona per desbrossar zones verdes del municipi

La contractació s’ha fet mitjançant un conveni de col•laboració social que permet contractar persones del municipi que estan cobrant l’atur o l’ajuda familiar

L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha sol·licitat al SOC, per tercer any consecutiu, un conveni de col·laboració social per sol·licitar un peó forestal. La Bisbal, en ser un municipi de menys de 5000 habitants, no pot tirar endavant plans d’ocupació i aquests convenis són les úniques eines que pot emprar, ja que s’adrecen a  administracions públiques.

Els convenis de col·laboració social són contractes que l’Ajuntament de la Bisbal realitza amb persones que són de la Bisbal i que estan donades d’alta al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) com a demandants de feina i cobrant subsidi d’atur o l’ajuda. Quan aquestes persones treballen mitjançant el conveni, segueixen cobrant l’atur i l’Ajuntament paga la diferència fins arribar a l’import que cobrava en la seva última nòmina (per exemple, si la persona cobra 600 euros d’atur i cobrava 1200€ a la seva última nòmina, l’Ajuntament li pagaria la diferència, 600€). Un dels requisits indispensables dels programes de col·laboració social és que les feines siguin d’utilitat social i que beneficiïn a la comunitat.

En aquesta ocasió l’Ajuntament de la Bisbal s’ha decidit pel perfil de peó forestal perquè la Bisbal té moltes zones verdes d’urbanitzacions per netejar cada any i, per normativa, aquesta feina només pot fer-se d’octubre a maig. Així, al setembre es va fer la sol·licitud per iniciar els treballs a l’octubre però fins al desembre no ha arribat l’autorització. Al desembre, un cop s’havia rebut l’autorització, es va demanar el llistat de persones empadronades i donades d’alta al SOC que cobressin l’atur o l’ajuda fins a finals de maig, com a mínim.

Des de SOM Bisbal es va enviar un correu a totes les persones que estan donades d’alta al servei SOM Bisbal explicant-los el tipus de feina que s’hauria de fer i fent-los saber que si estan empadronats i cobren l’atur o el subsidi, es podien apuntar fins al 31 de desembre. A aquesta crida van respondre 5 persones interessades, les dades de les quals van ser redirigides al SOC perquè comprovessin si complien els requisits. Des del SOC van respondre que cap d’aquestes persones no tenien atur o subsidi fins a finals de maig i, per això, no es poden adherir a aquest conveni.

Posteriorment, des del SOC, es va fer arribar un llistat amb 26 persones que complien els requisits, de les quals dues es van mostrar interessades en fer aquesta feina (val a dir que n’hi ha cinc que  no s’han pogut localitzar). Aleshores, van fer una entrevista amb el SOM i el dimarts 9 de gener va començar a treballar una persona en el marc d’aquest contracte, ja que l’altra finalment es va fer enrere. Algunes de les zones on farà tasques de desbrossat en zones verdes són: La Miralba, el Priorat i l’Esplai.