La família Jané cedeix a l’Ajuntament el terreny on hi ha les defenses de costa de la guerra civil

Les trinxeres de la muntanya del Comú es museïtzaran en un futur

Imatge del terreny on hi ha les defenses de costa de la guerra civil. Foto: Aj. Calafell

La família Jané de Calafell ha iniciat els tràmits per cedir a l’Ajuntament un terreny de la seva propietat, a la muntanya del Comú, on hi ha les restes de les defenses de costa de la guerra civil. La cessió és gratuïta i l’Ajuntament, quan en sigui el propietari, museïtzarà les trinxeres, com es coneix popularment l’indret.

Les restes de les trinxeres estan a uns 800 metres de la platja i a uns 40 metres d’altura. Eren una talaia perfecta per vigilar la costa. Es van construir el 1937, davant de la temença de la República de desembarcaments franquistes provinents de Mallorca. Era una fortificació important, dotada d’artilleria, polvorí i refugis per a la tropa. Tanmateix, no va entrar pràcticament mai en acció, ja que els canons tenien un abast molt limitat i els projectils amb prous feines arribaven al mar.

Es conserva parcialment, ja que amb l’arribada del turisme la zona es va urbanitzar. Alguns dels elements militars, principalment les plataformes de l’artilleria, van quedar soterrats sota el carrer o alguna casa. Va haver-hi trinxeres que fins i tot van acabar servint de bodega o de piscina d’algun dels nous habitatges. A la vista queden algunes estructures molt danyades però susceptibles de restauració. També sobreviu una escala que permetia pujar  a la zona de combat des de la de servei, que estava a una cota inferior.

Desprès de la guerra, les trinxeres eren un lloc on anaven d’excursió els infants de Calafell. Quan s’arribava dalt de la muntanya, s’esmorzava o es berenava i les restes de les fortificacions servien per a tota mena de jocs.