Calafell ja té un projecte per renovar la Casa Carlos Barral

La planta baixa serà un espai cultural obert, mentre que al primer pis es farà una nova museïtzació, amb el mobiliari original, sobre l’escriptor i editor

L’Ajuntament de Calafell ja té un projecte per a la renovació de la Casa Barral, el museu municipal dedicat a l’escriptor, editor i polític Carlos Barral Agesta (Barcelona, 1928-1989). Aquest projecte preveu crear un espai cultural obert a la planta baixa de l’edifici, de forma que la casa esdevingui un equipament cultural. De la seva banda, el primer pis acollirà una nova museïtzació, amb el mobiliari, dedicat a la figura de Barral i a la seva obra i tasca professional.

La sala d’exposicions de la planta baixa exhibirà una mostra permanent del patrimoni pictòric que col·leccionava Barral. Un fons que gaudirà de les degudes condicions de conservació i de seguretat. També es preveu la possibilitat de fer-hi altres exposicions temporals, de diversos artistes, temàtiques…, i donar-li un ús al jardí i al petit edifici que hi existeix.

L’espai pròpiament museïtzat serà el de la primera planta. S’hi preveu recuperar els mobles, la decoració i, en definitiva, l’ambient de la casa, on Barral estiuejava o passava temporades. “La idea és mostrar l’ambient literari que es va crear al voltant d’aquesta casa, que va esdevenir punt de trobada de molts escriptors, dels més importants del segle XX, dels quals Barral era editor”, explica l’alcalde Calafell, Ramon Ferré.

Es tracta d’un autèntic repòquer de premis Nobel i premis Cervantes, com Gabriel García Márquez, Octavio Paz, Mario Vargas Llosa, Juan Marsé, Jorge Edwards… El segell Seix Barral, empresa editora que Barral va liderar durant la major part de la seva vida, és clau per al boom de la literatura hispanoamericana del segle XX i també per al que es coneixeria com a “generació dels 50” o “Escola de Barcelona”.

Les línies mestres del projecte ja han estat exposades en la darrera sessió del Consell rector de l’Organisme Autònom Municipal Fundació Castell de Calafell, entitat responsable de la gestió del patrimoni històric local. El projecte ja l’estan desenvolupat els serveis tècnics municipals i l’Ajuntament preveu incorporar al pressupost de 2018 una partida econòmica important per començar a tirar-lo endavant.