Vilafranca farà tests PCR a tots els temporers de la verema que arribin sense contracte

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès preveu fer proves PCR a tots els temporers de la verema que arribin a la zona sense tenir un contracte de feina previ, segons recull el protocol presentat aquest dimarts amb motiu de la covid-19. El document descarta un cribratge generalitzat –com demanaven alguns agents del sector vitivinícola- i deixa en mans de les empreses i els pagesos la pràctica de tests PCR als collidors que estiguin contractats.

Al mateix temps, el protocol també estableix que els temporers que donin positiu de covid-19 durant la verema seran aïllats en un hotel de l’Hospitalet de Llobregat, mentre que els contactes directes seran confinats en un equipament situat a l’Alt Penedès, encara per definir.

El protocol definit per la Comissió de la Verema –formada per l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal, els agents vitivinícoles i enguany excepcionalment pel Departament de Salut- estableix el procediment a seguir amb els collidors que cada any arriben a Vilafranca a l’expectativa de trobar feina en alguna vinya, sense tenir cap contracte previ.

Normalment aquests temporers són acollits a un alberg humanitari que s’habilita cada estiu, on se’ls ofereix higiene, menjar i allotjament fins que són contractats en alguna finca, moment en què el celler o el pagès s’ha de responsabilitzar d’ells. Aquest any, abans d’instal·lar-se a l’alberg, però, hauran de sotmetre’s a un test PCR, segons ha detallat l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull.

L’alberg humanitari, alhora, es dividirà en dos espais: un per als temporers que encara no tinguin el resultat del test, i un altre per als negatius de covid-19. Si algú dona positiu, serà traslladat a un hotel habilitat a l’Hospitalet de Llobregat. Serà el mateix espai on es derivaran els positius que apareguin entre els temporers contractats si l’amo de la finca decideix fer-los el test per iniciativa pròpia. O bé, positius que apareguin al llarg de la campanya.

Per fer les proves, l’Ajuntament de Vilafranca preveu mantenir la infraestructura que s’ha habilitat aquesta setmana al centre cultural l’Escorxador per fer el cribratge massiu organitzat pel Departament de Salut. Un cop acabin les proves d’aquests dies, la previsió és que l’espai es converteixi el punt central d’atenció sanitària per als temporers en relació a la covid.

D’altra banda, Regull ha detallat que també està previst habilitar un espai a l’Alt Penedès per aïllar els collidors que hagin tingut contacte directe amb un portador de la malaltia. L’alcalde ha apuntat que hi ha tres indrets susceptibles d’acollir aquest punt de confinament. L’opció que pren més força és que s’ubiqui en una gran casa de colònies perquè es busca un punt aïllat de la trama urbana, evitant així el risc de desconfinament i de possible propagació de la malaltia.

“Volem tenir una verema molt segura”, ha subratllat l’alcalde, que ha assegurat que la intenció del protocol és “tenir el màxim de control sobre les persones noves i tenir una reacció molt ràpida per poder confinar la gent quan correspongui”. Regull ha garantit que el dispositiu creat permet seguir la traçabilitat del virus en el cas que hi hagi algun temporer positiu de covid-19.

Tant l’alcalde com el gerent de la regió sanitària Metropolitana Sud, Joan Puigdollers, han admès que la situació viscuda a Lleida a principis d’estiu amb els temporers i la propagació de la covid ha servit d’exemple a l’hora de definir el protocol de la verema, tot i que han assegurat que el context és del tot diferent.

En aquest sentit, han remarcat que al Segrià van coincidir milers de temporers, molts dels quals sense allotjament, mentre que al Penedès s’espera l’arribada d’uns 500 collidors, la majoria dels quals treballen a més d’una finca. Bona part dels temporers, han puntualitzat, ja disposen de contracte i allotjament en alguna vinya abans que comenci la verema. De fet, la previsió de l’alberg humanitari és acollir unes 50 persones, com a molt.

Tot i el dispositiu creat per acollir temporers sense contracte previ, Regull ha recordat que aquest estiu la verema arriba marcada per la plaga del míldiu, un fong que “s’ha carregat una mitjana del 40% de les collites”. “La qualitat de la verema serà excel·lent, però la producció serà baixa”, ha subratllat l’alcalde, que ha advertit que el repartiment de feina als camps serà complex i ha sentenciat que “aquells que no tinguin feina assegurada prèviament, serà millor que no vinguin”.

ACN

Missatges recents

Manresa convoca el 10è Premi del Consell de les Persones Grans

L’Ajuntament de Manresa ha obert la convocatòria per a la presentació de candidatures de la …

59 segons fa

Campanya de conscienciació contra la venda de «vàpers» a menors a Pineda de Mar

Les cigarretes electròniques, conegudes també com a «vàpers», s’estan convertint en una porta d’entrada al…

41 minuts fa

El Casal d’Estiu de Constantí comença les activitats amb més d’un centenar d’infants inscrits

Aquest dimarts 25 de juny ha donat el tret de sortida al Casal d’Estiu Municipal,…

45 minuts fa

ERC vol augmentar fins a 4 euros el recàrrec turístic a Barcelona

Esquerra Republicana de Barcelona vol augmentar fins a 4 euros el recàrrec turístic per persona…

46 minuts fa

Dos detinguts per apunyalar un gos i llençar-lo encara viu en una bossa

Agents de la Policia Nacional han detingut dos homes, de 40 i 48 anys, com…

54 minuts fa

Solsona se suma un any més a la reivindicació del Dia de l’Orgull LGBTIQ+

Com cada any, Solsona i el Solsonès s'afegeixen a la commemoració del Dia per l’alliberament…

59 minuts fa

Esta web utiliza cookies.