L’alberg humanitari de Vilafranca ha acollit una seixantena de temporers

Ha funcionat a un 50% de la seva capacitat perquè les previsions d'una mala collita van dissuadir molts treballadors

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
L'alberg humanitari muntat a Vilafranca del Penedès amb motiu de la verema. ACN

L’alberg humanitari que cada any habilita l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès junt amb la Creu Roja per acollir temporers de la verema sense contracte ha estat utilitzat aquesta temporada per una seixantena de persones. En total, entre el 21 d’agost i el 13 de setembre l’equipament ha registrat una vintena de pernoctacions diàries quan la seva capacitat era d’una cinquantena.

De les proves PCR fetes a tots els temporers, s’han registrat dos positius que van ser traslladats a un hotel habilitat a l’Hospitalet de Llobregat. Un segon alberg preparat per acollir treballadors en quarantena, que estarà operatiu fins el dia 30 de setembre, encara no s’ha hagut d’utilitzar.

En declaracions a l’ACN, l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha fet una valoració “molt positiva” del dispositiu habilitat per acollir tots aquests temporers sense contracte de feina que han arribat a la ciutat per la verema en plena pandèmia. “Veient el que havia passat a Lleida teníem por que aquí també es pogués descontrolar la situació i no ha estat així”, ha destacat.

Regull reconeix que les males previsions de la collita per l’afectació del míldiu –amb afectacions de fins el 60%- ha fet que hagin vingut menys temporers que d’altres anys i que això ha facilitat molt “acollir en condicions” a tots els collidors. També destaca que el fet que enguany el Departament de Salut hagi format part de la Comissió de la Verema per definir els protocols a seguir ha estat “bàsic” pel seu bon funcionament.

L’alcalde explica que la majoria de temporers han arribat a la ciutat en tren i que a l’estació mateix la Policia Local els identificava i els duia a fer-los el test PCR. A partir d’aquí, i fins tenir els resultats de la prova, els temporers eren instal·lats en un espai separat habilitat al mateix alberg abans d’instal·lar-se definitivament.

Àngels Matas, presidenta de Creu Roja a l’Alt Penedès, explica que de la seixantena de temporers acollits, només dos van donar positiu a la prova PCR i que immediatament van ser traslladats a un hotel-covid a l’Hospitalet de Llobregat. Els dos positius es van registrar la primera nit i eren dos collidors que van arribar en cotxe acompanyats de dos homes més que tot i que inicialment també van donar positiu, la prova serològica ho va descartar.

Matas explica que enguany han utilitzat l’alberg una seixantena de persones, un nombre inferior al d’anys precedents, amb una mitjana d’ocupació diària d’uns 20 collidors. “Aquest any molts han tingut problemes per trobar feina i s’han hagut d’estar molts dies a l’alberg”, afegeix.

El que no s’ha utilitzat fins ara és un segon espai habilitat a l’Alberg Municipal de Joventut per acollir els temporers en quarantena que estarà operatiu fins a finals de mes. Aquest alberg està preparat per acollir els collidors que hagin tingut contacte amb algun positiu de covid-19 en qualsevol celler de la comarca.

Malgrat la pandèmia, Matas destaca que no s’han registrat incidents destacables durant els dies que l’alberg ha estat obert. Aquí, explica que als temporers se’ls donava l’esmorzar i el sopar i que només podien estar-se a l’alberg entre entre les vuit del vespre i les vuit del matí. Quan arribaven havien d’utilitzar obligatòriament la mascareta i dutxar-se per garantir al màxim la seguretat.