Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

S’inicia la fase final de les pintures al fresc de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega

Amb més de 1.000 metres quadrats, quan estigui acabat, el conjunt mural serà un dels més grans del món

Una part dels frescos de l’artista Josep Minguell a la nau central de l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega. ACN

L’artista Josep Minguell ha presentat el projecte de la darrera fase del cicle de pintures al fresc de l’església de Santa Maria de l’Alba, que començarà a pintar al gener. Es tracta d’un conjunt de pintures iniciat el 2006 i que un cop finalitzat sumarà 1.014 metres quadrats, convertint-se en el conjunt mural més gran pintat per l’artista i en un dels més grans exemples contemporanis de pintura mural al fresc del món. Minguell té previst acabar l’obra al llarg del 2022, any en què el temple, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) celebra el 350è aniversari de la col·locació de la primera pedra. Els esbossos, dibuixos a gran escala i les maquetes preparatòries formen part d’una exposició inaugurada al Museu de Tàrrega.

Històricament, la pintura mural ha estat utilitzada per decorar grans construccions arquitectòniques com la Capella Sixtina de Miquel Àngel. De fet, diversos mitjans de comunicació ja s’han referit al conjunt pictòric de Santa Maria de l’Alba com la Capella Sixtina catalana.

Actualment, les pintures murals del temple formen un conjunt inacabat. Minguell ha pintat uns 800 metres quadrats i resten els 214 metres quadrats del presbiteri (l’espai que envolta l’altar major). En concret, la intervenció a punt de fer-se és sobre les parets del presbiteri, que van ser pintades de color blau fosc saturat en una reconstrucció acabada l’any 1970 (el presbiteri original es va cremar accidentalment a mitjans del segle XIX i la reconstrucció va ser destruïda durant la Guerra Civil).

Segons l’artista, ara pertoca fer el “nucli més important del temple” que és el presbiteri amb la finalitat de “lligar” tot el que s’ha fet fins ara. El tema de les pintures serà “la llum de l’hora de l’alba”, la llum que enceta el dia i descobreix el paisatge, la naturalesa i la ciutat de Tàrrega. L’objectiu és crear un fons compatible amb la “servitud litúrgica”, que recuperi la percepció de l’arquitectura original, aporti lluminositat al presbiteri i acompanyi a l’espiritualitat de Santa Maria de l’Alba, tot introduint art contemporani en un edifici històric.

El rector de la parròquia, Josep Maria Vilaseca, ha explicat que a banda de les pintures volen fer manteniment de la teulada, just al punt de damunt del presbiteri, que està en molt mal estat i és “urgent actuar-hi”. La previsió és fer-ho durant el 2022 i ha comentat que per assumir-ho caldrà ajuda de totes les institucions i el públic en general.

Santa Maria de l’Alba és un temple d’estil barroc classicista obra de fra Josep de la Concepció, l’arquitecte barroc més reconegut de Catalunya, autor de la remodelació del Palau del Virrei de Barcelona, el projecte de la façana de la catedral de Girona o de capelles per les catedrals de Tarragona i Barcelona. L’església de Tàrrega é, a més, un temple singular del camí de Sant Jaume i de la ruta ignasiana.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sitges dona el tret de sortida a la Campanya de Nadal

Notícia següent

Mor després de ser confosa amb una malalta terminal

Notícies relacionades