Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega: “Un hospital comarcal ajudaria a descongestionar Lleida capital”

Avatar photo
Fotografia d’Alba Pijuan Vallverdú. WIKIPEDIA COMMONS.

Alba Pijuan i Vallverdú és des de fa un any i escaig l’alcaldessa de Tàrrega després d’imposar-se a les eleccions. Actualment, el seu grup municipal (ERC) governa juntament amb la CUP i també, amb el PSC. 

Fa tot just un any i escaig, es trobava en plena campanya de les eleccions municipals. S’imaginava poder guanyar les eleccions i arribar a governar?

La meva situació era diferent a la de resta de candidats a l’alcaldia de Tàrrega perquè jo era la segona de la llista en el moment de fer campanya i vaig ser-ho fins 24 hores abans del Ple d’Investidura. Igualment, era part d’un projecte, el d’ERC-MES-AM, que es presentava per guanyar, per entrar a govern i per poder fer efectiu el canvi que tan necessari crèiem, i vam enfocar tota la campanya amb la il·lusió de poder aconseguir-ho.

En aquest sentit, com valora l’experiència de ser l’alcaldessa de la ciutat de Tàrrega?

Molt positivament. Ha estat un any i escaig complicat per la irrupció de la pandèmia al mes de març que ens va obligar a reorganitzar les prioritats que com a equip de govern teníem per a la nostra ciutat. De totes maneres, valoro moltíssim tot l’aprenentatge que he adquirit al llarg d’aquests mesos. Continuo plena d’energia i amb moltes ganes de treballar per a tota la ciutadania.

Actualment governen conjuntament amb el PSC i la CUP, després d’anys d’alcaldia de Convergència o Junts Per Catalunya, creu que feia falta una renovació?

Sí, i tant. De fet, el lema de la campanya d’ERC-MES-AM era “Un nou impuls per Tàrrega”. Feia vuit anys que la nostra ciutat estava governada per Convergència, amb diferents pactes, i vèiem necessari una renovació  i un gir cap a l’esquerra, especialment quant a polítiques socials.

Com és l’estat de salut del govern, s’entenen entre les diferents forces (tot i que vostès tenen la majoria de regidors al govern)?

Som tres partits d’esquerra i, per tant, és fàcil arribar a una bona entesa en les polítiques que cal aplicar en l’àmbit municipal. Evidentment, som partits diferents, cadascun amb la seva idiosincràsia, però això no ens impedeix poder treballar pel bé dels targarins i les targarines.

En aquests últims mesos, com tots els altres ajuntaments i institucions, han hagut de conviure i lluitar contra el coronavirus, es podia arribar a imaginar que en el seu primer any de mandat hauria de gestionar una problemàtica com aquesta? Com està sent l’experiència?

Evidentment, ningú no podia preveure que el 2020 ens duria una pandèmia de les dimensions que estem vivint i que causaria un sotrac tan gran a nivell mundial. Des d’un bon inici, hem intentat gestionar aquesta crisi, tant sanitària, com social i econòmica, fent tot el que està a l’abast d’una administració local per ajudar al màxim els seus conciutadans. Molta prudència, treballant dia a dia al màxim, i preveient possibles escenaris futurs per poder estar preparats si la situació empitjora.

Creu que la ciutadania de Tàrrega ha tingut un bon comportament per tal de preservar la salut de tothom?

A Tàrrega, com en tantíssimes ocasions, hem comptat amb l’ajuda d’associacions i entitats, també d’empreses privades i particulars, per fer front a les diverses dificultats que ens hem anat trobant com ara la manca de material sanitari com mascaretes i bates, o la necessitat de proveir el banc dels aliments. A més, la ciutadania ha estat, en general, molt curosa i amb un comportament exemplar durant els difícils dies del confinament. Sempre hi ha qui no col·labora, com a tot arreu, però fem tot el possible per a reconduir-los.

Amb la pandèmia també s’ha vist com potser el fet que l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida era l’únic gran hospital de la província havia provocat certa saturació, també ho hem vist en aquesta última onada, creu que és el moment d’apostar per un hospital en alguna altra capital de comarca com podria ser Tàrrega?

Un dels grans problemes de la regió sanitària de Lleida és la manca d’infraestructures hospitalàries per fer front a situacions tan crítiques com les que hem viscut aquests mesos. És evident que el sistema sanitari a la nostra zona s’ha vist tensat i el Departament de Salut ha hagut de desviar els fluxes d’ingressos cap a altres hospitals com ara Manresa, Igualada, Tremp o La Seu d’Urgell. Tàrrega reivindica, des de fa anys, tenir un centre sociosanitari o un hospital comarcal que ajudaria a descongestionar Lleida capital i, ara, més que mai, ha quedat palesa la necessitat d’estudiar seriosament aquesta possibilitat i tirar-la endavant.

Una altra de les coses que s’ha vist durant la pandèmia és el fet que l’estudiantat de 2n de batxillerat que ha de fer les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) normalment les feia a Lleida, aquest any a Tàrrega, creu que s’ha de continuar apostant per descentralitzar aquestes proves i no fer baixar l’estudiantat a Lleida?

Sí, i tant. De fet, en el ple del mes de juliol vam aprovar per unanimitat tots els partits presents a l’arc consistorial un acord institucional per sol·licitar a la Secretaria d’Universitats ser seu permanent de les proves de Selectivitat. Seria una molt bona manera de donar un millor servei als alumnes de l’Urgell i la Segarra que no haurien de desplaçar-se fins a Lleida.

Tàrrega sempre ha estat en el mapa cultural, entre altres, gràcies a la Fira de Tàrrega, què suposa que aquest any s’hagi d’adaptar a la “nova normalitat”? Quin és el paper de Tàrrega en el món cultural?

Enguany Fira Tàrrega havia de celebrar la 40a edició però, degut a la pandèmia i seguint les indicacions sanitàries que demanen evitar aglomeracions, entre altres mesures preventives, l’hem transformat i durem a terme una edició especial que té tres línies estratègiques: La Llotja virtual, que permetrà a programadors i companyies comprar i vendre espectacles de cara al 2021; el programa de Suport a la Creació; i un Circuit Nòmada que s’iniciarà el primer trimestre de l’any vinent i que portarà Fira Tàrrega a diferents indrets del territori català i estatal.

D’altra banda, Tàrrega és una ciutat amb molta activitat cultural al llarg de tot l’any i, per això, hem intentat, des del principi de la crisi sanitària, donar sortida a actes culturals de diversos àmbits (cinema, teatre, música, dansa, circ, literatura…), prioritzant artistes, companyies i intel·lectuals de proximitat per recolzar aquest sector econòmic en un moment molt dur. La resposta de la ciutadania ha estat magnífica i de seguida s’han acostumat a la nova manera de gaudir de la cultura. Sóc de l’opinió que, sempre que la situació sanitària ens ho permeti, i seguint totes les mesures necessàries, hem d’apostar per la cultura i posar-la a l’abast de tots els targarins i targarines.

Abans d’acabar l’entrevista, m’agradaria preguntar-li quines són les línies de futur que es marquen a la ciutat, tant en l’àmbit social com en l’àmbit econòmic.

L’actual crisi sanitària i el confinament que vam patir està comportant greus conseqüències a nivell social i econòmic degut al tancament, durant mesos, de petites empreses, comerços, bars i restaurants, entre altres. Alguns, lamentablement, no han pogut tornar a obrir les portes, portant els seus treballadors a l’atur, i en altres casos hi ha persones que encara estan en un ERTO, la qual cosa implica que la situació econòmica de moltes famílies és realment delicada. El nostre equip de govern té clar que el Coronavirus ha canviat les prioritats que teníem quan, a principis d’any, vam aprovar els pressupostos per al 2020, i, ja des d’un inici, hem pres diverses mesures per ajudar, dins de les nostres possibilitats, els ciutadans que més ho necessiten. Evidentment, aquesta serà una línia per la qual haurem de continuar apostant tenint en compte la incertesa que vivim i la possibilitat que la crisi s’allargui més del que esperàvem.

En últim lloc i per acabar amb una pregunta més personal, recomanaria algun llibre o alguna pel·lícula o sèrie als nostres lectors?

Un llibre que he llegit recentment i m’ha agradat molt: “La casa del padre”, de l’autora vasca Karmele Jaio. Una sèrie: “Talking heads”, de la BBC, que són noves versions dels reconeguts monòlegs d’Alan Benett protagonitzats per actors i actrius de renom del Regne Unit. Una pel·lícula: “Pequeñas mentiras sin importancia”, una petita joia francesa del 2010.

Fins aquí l’entrevista. Moltes gràcies per atendre els micròfons del diari La Ciutat de Lleida.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Girona senyalitzarà deu parades d’autobús per a persones invidents

Notícia següent

Més morts per coronavirus a Catalunya

Notícies relacionades