Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Torrefarrera s’acosta a la cinquantena de murals pintats

La 5a edició de l'Street Art Festival suma sis noves obres de temàtiques com la covid-19, la integració o la igualtat

El mural sobre la integració de les persones que l’artista Dil pinta aquests dies al 5è Torrefarrera Street Art Festival. ACN

Torrefarrera (Segrià) celebra de l’1 al 9 de setembre el 5è Torrefarrera Street Art Festival, TSAF 2021, que enguany compta amb la participació de vuit artistes que durant aquests dies pinten sis murals en un total de 722 metres quadrats de paret. Amb aquestes darreres obres, el certamen, que té per objectiu promoure la cultura i transformar l’aparença del poble, s’acostarà a la cinquantena de murals pintats.

Davant d’això, l’ajuntament creu que és el moment de donar un pas més i aprofitar aquest art per promocionar el municipi des d’una vessant turística. Les noves obres tracten temàtiques actuals com són la covid-19, la comunicació amb les noves tecnologies, la integració o la igualtat de gènere, entre altres.

El pròxim dijous 9 de setembre, un cop finalitzi l’edició d’enguany, Torrefarrera comptarà amb 46 murals en un total de 4.636 metres quadrats de parets. Amb aquestes xifres, l’alcalde del municipi, Jordi Latorre, considera que el festival “ja està més que consolidat” i creu que ara és el moment d’aprofitar aquestes obres d’art de carrer com a reclam turístic. De fet, ja s’està treballant en un projecte per promocionar el poble que faciliti als visitants poder gaudir de tots els murals de manera coordinada.

El TSAF 2021, que enguany ha recuperat el format que tenia anterior a la pandèmia, va començar l’1 de setembre i s’allargarà fins al 9 de setembre, un dia abans que el municipi doni el tret de sortida a la seva Festa Major. Enguany hi participen vuit artistes arribats de Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre, així com d’altres punts de l’Estat com València, Alacant i Almeria, que ja han començat a pintar els sis murals seleccionats d’aquesta edició. Tot i que la temàtica és lliure, les obres tenen un rerefons social que invita al públic a reflexionar sobre diverses temàtiques com són la covid-19, la comunicació amb les noves tecnologies, la integració, l’harmonia entre la natura i l’ésser humà i la igualtat de gènere.

Una de les propostes més actuals és la del tarragoní Gasic Painter, que mostra un nen amb guants de làtex i mascareta rodejat de flors. L’obra, que s’ha començat a pintar aquest diumenge, vol confrontar el drama de la pandèmia amb la vida i els seus colors utilitzant les flors com a element d’enllaç entre la vida i la mort.

Un altre dels murals és el de l’artista lleidatana Txus Montejano que ha optat per fer un homenatge a la gent gran pintant un retrat d’una dona en escala de grisos. “Em ve molt de gust pintar gent gran, l’última experiència va ser en una residència i vaig quedar molt satisfeta i crec que es dona poca visibilitat a aquest col·lectiu”, explica l’artista, que afegeix que la pandèmia també l’ha influït a l’hora d’escollir l’obra.

Txus Montejano s’ha mostrat “feliç” de participar per primer cop al TSAF, mentre que l’artista Miedo12 repeteix després d’endur-se el primer premi en la primera edició del festival. Aquest grafiter valencià elabora, conjuntament amb l’artista Folk, un mural de grans dimensions sobre l’ús de la noves tecnologies.

L’obra, que té una lectura horitzontal de dreta a esquerra, mostra una mare agafant el seu nadó i, tot seguit, apareixen diverses persones que fan cua per traspassar un telèfon mòbil fins, que a la part esquerra, es mostra una dimensió futurista. “Són els valors més humans i tradicionals que progressivament evolucionen fins a ser més transhumanistes, tecnològics i abocats una mica a la soledat.”, explica l’artista, que afegeix que més que una crítica “és una reflexió de que el progrés no sempre comporta coses bones”.

Els altres artistes que passen per aquesta edició són el lleidatà Dil amb l’obra ‘Dansa-li a la vida’; els artistes d’Almeria Nauni 69 & Dank amb el mural ‘Nen o nena’; i l’artista de les Terres de l’Ebre Saiko 134 amb ‘Harmonia’.

El guanyador del TSAF 2021 es donarà a conèixer el divendres 10 de setembre durant l’acte del pregó de la Festa Major. Posteriorment, els veïns del municipi també podran votar la seva obra preferida, que serà guardonada amb el premi del públic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Quatre treballadors intoxicats en l’incendi d’un restaurant de Terrassa

Notícia següent

Mor un jove futbolista de 17 anys

Notícies relacionades