Rebutgen la polèmica sobre les condicions d’habitatge dels temporers del Baix Segre

Empresaris i pagesos lleidatans han remarcat que s’està complint l’acordat al Conveni Col·lectiu Agropecuari

La polèmica per les condicions “infrahumanes” dels temporers a les Terres de Lleida denunciades per l’UGT ha rebut les primeres reaccions d’empresaris i pagesos que demanen que no s’extrapoli un parell de casos a la totalitat dels temporers contractats.

El Conveni col·lectiu Agropecuari signat pels diferents actors agraris de les terres de Lleida estipula clàusules sobre l’habitatge i el preu pactat. Empresaris asseguren que les clàusules que s’estan denunciant són respectades i s’estan complint. En primer lloc, el coordinador sectorial de la fruita dolça de Lleida de l’ASAJA (Associació d’Empresaris Agraris de Lleida i l’Associació Agrària de Joves Agricultors) explica els temporers reben allotjament –tot i que els pagesos només estan obligats de donar habitatge quan el terreny agrari supera els 70 km—. I a més afegeix :“Jo sóc el primer en buscar-los un lloc per poder dormir”.

D’altra banda, també recorda que és important entendre el que inclou el preu pactat dels temporers que fan campanya de fruita –que és 6’80 euros (bruts) per hora— i quins són els descomptes i altres conceptes que s’apliquen fins a arribar als 5’10 euros (nets) per hora.

Els empresaris pagesos lleidatans defensen el compliment del conveni pactat i que encara és vigent per aquest 2017, el qual va suposar més de 4 mesos de negociacions.

ÁNGELA S. ARAMAYO