Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Ponent registra 430 desnonaments en els sis primers mesos del 2017, menys que l’any anterior

Avatar photo

236 famílies i particulars lleidatans perden el seu habitatge o local per no poder afrontar les quotes de lloguer

Els jutjats han executat 430 desnonaments a les comarques lleidatanes durant el primer semestre del 2017, un 15,4% menys que en el mateix període de l’any anterior, segons es desprèn de l’estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En concret, entre els mesos gener i finals de juny, 175 famílies i particulars de la demarcació s’han quedat sense l’habitatge per no poder afrontar les quotes de la hipoteca. Una situació que, en molts casos, els porta aparellat un deute de per vida. Però al costat d’aquests casos, les dades també mostren una altra crua realitat: la que viuen aquells que no poden afrontar les quotes del lloguer i veuen com els fan fora del pis o d’un local. En aquest sentit, durant el primer semestre del 2017, a les comarques lleidatanes, els jutjats han executat 236 desnonaments per aquest motiu.

Les dades que periòdicament publica el CGPJ deixen clar que la crisi continua deixant gent al carrer. Tot i això, durant els sis primers mesos del 2017 a la demarcació de Lleida els llançaments han anat a la baixa, en concret s’han reduït un 15,4% en relació amb el mateix període del 2016. Entre gener i finals de juny, els jutjats lleidatans han arribat a executar fins a 430 desnonaments, 78 menys que durant el primer semestre de l’any passat en què van ser un total de 508.

L’estadística també permet veure, dins d’aquest global, quin és el pes que tenen aquelles execucions que en la majoria dels casos comporten un deute de per vida (és a dir, les hipotecàries). Arriben a representar fins a un 40,6% del global. Arreu de la demarcació, aquest primer semestre hi ha hagut 175 llançaments originats per l’impagament de les mensualitats del crèdit bancari (els sis primers mesos del 2016, van ser-ne 203).

D’un any per l’altre, també han anat a la baixa aquells desnonaments que els jutjats lleidatans han tirat endavant contra llogaters que no pagaven les quotes (bé fossin d’habitatge, bé de local). Entre gener i finals de juny s’han registrat 236 llançaments –és a dir, més de la meitat del total- com a conseqüència de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), mentre en el primer semestre del 2016 van ser 255. Finalment, les dades del CGPJ recullen que a la demarcació hi ha hagut 19 desnonaments que obeïen a d’altres motius.

El 5,84% del total de desnonaments del conjunt de Catalunya
A la demarcació de Lleida, durant la primera meitat del 2017, els jutjats han ordenat el 5,84% dels desnonaments que hi ha hagut arreu de Catalunya (7.353). A Barcelona i comarques els jutjats han dut a terme 4.982 llançaments; a les comarques gironines, 1.096, i a Tarragona i Terres de l’Ebre, 845. L’estadística del CGPJ també posa de relleu com el gran gruix, en concret el 64,7% (4.764) es van deure a impagaments de lloguers.

A banda de les resolucions judicials, l’estadística del CGPJ també recull una altra realitat; que els processos de llançament que engeguen els bancs i caixes davant dels jutjats han anat a la baixa. En concret, a la demarcació de Lleida, si es compara la primera meitat del 2017 amb la del 2016, la xifra ha caigut a més de la meitat (dels 402 processos d’execució hipotecària entre gener i finals de juny de l’any passat, ara s’ha passat a 189).

Més concursos de creditors
Al costat dels desnonaments, l’estadística del CGPJ també inclou altres dades que serveixen de termòmetre per mesurar els efectes de la crisi. Aquestes, referides al món laboral. I aquí, la tendència és a l’alça. Per una banda, durant la primera meitat del 2017 hi ha hagut més concursos de creditors (l’antiga suspensió de pagaments). En concret, 18 empreses i particulars han necessitar recórrer al Mercantil (davant les 13 del primer semestre del 2016).

A més, aquest 2017 també ve marcat per més demandes judicials per acomiadaments. Segons consta a l’estadística del CGPJ, entre gener i finals de juny n’hi ha hagut 297 (davant les 293 del mateix període del 2016). És a dir, que han crescut un lleuger 1,3%.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salou saneja l’economia i disminueix l’endeutament municipal a menys d’un terç en 5 anys

Notícia següent

Can Freixas i Cal Un Geni, establiments guanyadors de la 4a Ruta dels Platets de l’Arboç

Notícies relacionades