Mollerussa reconeixerà a l’activista israelià pels drets humans Meir Margalit

En la segona edició dels Premis Ànima que l'any passat van ser per als Cascs Blancs que fan tasques humanitàries a Síria

 Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, premiaran en la seva segona edició la tasca humanitària en pro dels drets humans de l’activista israelià, Meir Margalit. Aquests guardons són de caràcter honorífic i anualment, tenen per objectiu premiar la solidaritat tant a nivell nacional com també en el territori proper. Margalit recollirà el guardó el proper 6 d’octubre en el marc de la X Vetllada Solidària Ángel Olaran. En la primera edició d’aquests reconeixements es va premiar l’ONG Cascos Blancs per la tasca duta a terme a Síria. El jurat ha volgut reconèixer la labor que ha dut a terme Meir Margalit, argentí de naixement, com a activista social i polític defensant els drets nacionals del poble palestí en la seva faceta de cofundador i coordinador del Comitè Israelià contra les Demolicions de Cases Palestines (ICAHD) i del Centre d’Iniciatives per la Pau.
Margalit, qui ha estat dues vegades regidor de Jerusalem Est pel partit d’esquerres Meretz, treballa per una sortida al conflicte palestinoisraelià des que l’any 1972 va ser ferit a la Guerra del Yom Kippur, una labor que li ha merescut aquest reconeixement segons el jurat del guardó format pel rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, el fundador director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Joan Josep Guinovart, i el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern, Manel Vila, juntament amb l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol.

Solsona ha assegurat que ”volem ser coprotagonistes en aliances de pau” i ”ens omple d’orgull que el nom de Mollerussa s’associï al de Meir Margalit” el qual ”treball en nous conceptes que ens ajudin a articular nous relats inclusius i acceptats per totes les parts en un conflicte que està enquistat”. Per la seva banda, Josep Maria Pujol ha explicat que Meir Margalit ”és un personatge poc reconegut ni pels uns ni pels altres”, el qual ”aspira a la pau i està convençut que tot i que és difícil d’aconseguir, si ningú ho comença no s’hi arribarà mai”.

Margalit ha confirmat la seva assistència al sopar solidari que organitza la ONG Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran a benefici dels projectes que duu a terme aquest missioner basc a Etiòpia. La vetllada també servirà per lliurar els ‘Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol’ a 5 entitats o persones del territori més proper que hagin destacat per la seva trajectòria o pel seu treball en l’àmbit cultural, esportiu, educatiu o solidari, fent un especial incís en aquell perfil de persona més anònima i poc coneguda.

Per aquest motiu, s’ha obert un procés de participació popular demanant a les entitats de Mollerussa i també a la ciutadania en general que aportin candidatures mereixedores d’aquests reconeixements abans del 15 de setembre presencialment, per correu electrònic o ordinari al CIS Ángel Olaran, o bé fent la proposta per internet. Després d’estudiar les propostes rebudes, una comissió integrada per representants de l’Ajuntament i del CIS Ángel Olaran escolliran les persones o entitats que seran reconegudes en aquesta edició.