Més de 300 persones commemoren els 77 anys de l’afusellament del president Companys

Autoritats i veïns demanen la unitat del sobiranisme per superar les amenaces de l'estat espanyol i avançar cap a la independència

Més de 300 persones han participat aquest diumenge a l’acte institucional d’homenatge al president Lluís Companys amb motiu del 77è aniversari del seu afusellament al seu poble natal, al Tarròs, al municipi de Tornabous (Urgell). La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha estat la màxima autoritat del Govern que ha presidit l’acte on, com és habitual, s’ha fet una ofrena floral al monument al President Màrtir. Autoritats i veïns demanen la unitat del sobiranisme per superar les amenaces de l’estat espanyol i avançar cap a la independència. Serret ha assegurat que “en el moment transcendent que viu el país, més que mai hem d’estar oberts al diàleg i més que mai hem d’estar units, cohesionats i refermant la il·lusió pel projecte de país que estem impulsant i la força que ens dona el resultat de la votació de l’1 d’octubre”.
La consellera també s’ha mostrat convençuda que el president Puigdemont demà dilluns “respondrà el que Catalunya en aquest moment mereix com a país, i és refermar la voluntat del poble català expressada l’1 d’octubre i refermar cara al món la voluntat de diàleg i de resoldre pacíficament i democràticament el conflicte que ara tenim amb l’estat espanyol”.

En el parlament que ha fet davant dels assistents, Serret ha contraposat els valors “democràtics, de civisme i de pau” de Catalunya amb la “cultura de la repressió, de l’autoritarisme i del feixisme” que està practicant, segons ella, l’estat espanyol.

“És com si la història es repetís, com si aquell context que va justificar l’assassinat del president Companys, aquella instrumentalització de la justícia, aquella manipulació de l’opinió pública, aquells justificació de l’opressió i la manca de llibertat hagués tornat avui dia; com si el 1975, quan va morir el dictador, allò no s’hagués acabat i hagués perviscut per tornar a aflorar avui que a Catalunya els ciutadans ens comprometem a construir la república catalana sobre els valors de la democràcia”, ha assegurat.

La consellera ha fet una crida perquè ningú perdi la il·lusió i ha insistit que l’eventual aplicació de l’article 155 no aturarà “la força de la unitat del poble”.

Un dels assistents a la commemoració ha estat Josep Companys, nebot nét del president afusellat (el seu avi era germà de Lluís Companys), qui ha resumit l’essència dels missatges que s’han transmès a l’acte: “la història es va repetint i ara més que mai hem d’estat tots junts i donar plena confiança al president, al Govern, al Parlament, a les institucions i a la societat civil” per trobar la sortida a uns moments “que gaudim i patim alhora”.

L’acte d’homenatge ha comptat també amb la participació del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Salvador Bonjoch, i l’alcalde de Tornabous, Amadeu Ros.

Ramon Farré ha afirmat que actualment estem vivint “hores de joia i responsabilitat que reclamen de tots nosaltres actuar amb intel·ligència i amb la dignitat de Companys davant de l’escamot que el va afusellar”. El president de la Diputació de Lleida ha lamentat que l’estat espanyol encara no hagi demanat perdó per l’assassinat del president originari del Tarròs i, en canvi, “encara ara banalitza la seva mort i fa escarni de la seva memòria”. Reñé també ha destacat que la repressió de l’1-O situa Espanya “a l’alçada dels països menys democràtics del món”.

Després dels parlaments s’ha procedit a l’ofrena floral al monument i tot seguit s’ha cantat els Segadors.