Més de 100 persones se sumen a l’esmorzar per recollir fons destinats a restaurar el monument de Companys al Tarròs

Les aportacions populars cobriran els 300 euros que l'Ajuntament de Tornabous haurà de pagar per un nou medalló de bronze amb la cara del president

Més de cent persones s’han sumat aquest diumenge a l’esmorzar popular per recollir fons destinats a restaurar el monument d’homenatge al president Lluís Companys al seu poble natal del Tarròs (al municipi de Tornabous, a l’Urgell), que va ser objecte d’un nou atac vandàlic ara fa una setmana. Recordem que diumenge passat a la matinada uns desconeguts van robar un medalló de bronze amb la cara de Companys i van fer pintades franquistes al monòlit. Dies abans ja havien aparegut pintades als senyals que indiquen l’entrada al conjunt monumental, situat al costat de la carretera C-53. Segons l’alcalde de Tornabous, Amadeu Ros, les aportacions dels veïns cobriran de sobres els 300 euros que el consistori haurà de pagar per la nova peça, que es preveu que es pugui col·locar d’aquí a uns 20 dies. L’esmorzar s’ha fet davant mateix del monument i ha estat també un acte per reivindicar que es respecti la memòria del president afusellat.

El monòlit d’homenatge a Companys es va instal·lar el 1978 i aquesta serà la segona vegada que s’ha reposar l’efígie de bronze per culpa d’atacs vandàlics. La rèplica del medalló desaparegut s’ha encarregat a l’artista que va dissenyar l’original, l’escultor de Tàrrega Antoni Boleda que aquest diumenge també ha participat a l’esmorzar popular. “Ja se la van prendre una altra vegada i ara hi han tornat, espero que hagin quedat satisfets amb la destrossa i no hi tornin perquè sap greu, haurien de ser més respectuosos”, ha assegurat l’escultor.Boleda guardava el motllo original, amb la qual cosa les despeses per tornar a fer el relleu s’han reduït sensiblement. Segons Amadeu Ros, la factura puja uns 400 euros més IVA, però una part la cobreix l’assegurança i l’ajuntament n’haurà de pagar 300. Els diners s’han recaptat de sobres amb l’esmorzar d’aquest diumenge, ja que s’han venut més de cent tiquets a 5 euros, per tant, s’hauran superat els 500 euros.

L’alcalde de Tornabous s’ha mostrat satisfet amb la resposta dels veïns ja que “fins i tot hem tingut trucades a l’ajuntament demanant que obríssim un compte per col·laborar econòmicament i gent que no ha pogut venir a l’esmorzar ha comprat el tiquet igualment”. “Aquest espai no és del Tarròs ni de l’ajuntament de Tornabous, és un espai de tota Catalunya i quan s’hi fan destrosses s’ataca un símbol del país”, ha remarcat.

Aquest ha estat un sentiment compartit per molts dels participants a l’esmorzar, que han reclamat respecte pels símbols i també per les institucions catalanes tenint en compte el moment polític actual. “Malauradament encara hi ha gent de la dreta més feixista que volen malmetre els nostres símbols i les nostres il·lusions de la manera que sigui, i la prova són les destrosses a un monument que recorda un home a qui van matar només per ser president de Catalunya”, ha afirmat Antón Boqué. Mari Carme Martí ha afegit que “per molt que hi hagi ultratges no hi ha venciment i seguirem defensant el nostre president”. “No van tenir prou a afusellar-lo sinó que també els fa nosa el monument; és intolerable que s’ataqui igual que és intolerable que avui dia tinguem presos polítics”, ha reblat Rafael Ricolfe.

Mentrestant, continua oberta la investigació dels Mossos d’Esquadra per intentar identificar els autors de la bretolada. L’Ajuntament va facilitar a la policia les gravacions de les càmeres de vigilància que es van instal·lar al conjunt monumental ara fa dos anys.

El de fa una setmana va ser l’enèsim atac als elements que recorden el president afusellat al seu poble natal. Hi han aparegut pintades en múltiples ocasions i el 2014 fins i tot es va decapitar l’estàtua de Companys.