La Biblioteca Comarcal de Tàrrega celebra el seu 25è aniversari

L’equipament, inaugurat el 1994 al nucli antic, estrena enguany senyalització i dos nous centres d’interès bibliogràfic

La Biblioteca Comarcal de Tàrrega està d’aniversari. Durant el present mes de novembre, l’emblemàtic equipament cultural celebrarà els seus 25 anys amb un ampli programa d’activitats vinculades al món de les lletres i la biblioteconomia rememorant alhora el seu primer quart de segle d’història. Inaugurada el 26 de novembre del 1994 al nucli antic, la Biblioteca Comarcal de Tàrrega s’ha consolidat amb el temps com a focus de cultura, ciutadania i divulgació. Accions literàries, espectacles familiars, taules rodones, novetats editorials, trobades i una exposició posaran de relleu el lligam entre la Biblioteca i el seu territori d’influència.

El programa s’obrirà el dissabte 16 de novembre amb un doble acte adreçat al públic familiar. D’una banda, a les 11 del matí i a la 1 del migdia, un grup de narradors i narradores sortiran a l’encontre de la gent al centre de la ciutat per narrar sota un paraigües o a cau d’orella petites peces del repertori etnopoètic (rimes, endevinalles, contes, cançons de bressol, jocs de falda). És una acció titulada “Dit i explicat”, que es completarà a 2/4 d’1 del migdia amb l’espectacle de La Quela, una proposta escènica de petit format que enfilarà ritmes i rimes nascudes de la paraula, el cant i el moviment.

El divendres 22 de novembre, sota el lema “25 anys de cultura i ciutadania”, se succeiran diferents actes que culminaran a les 9 del vespre amb una trobada de memòria col·lectiva que aplegarà càrrecs institucionals, treballadors i persones vinculades a la Biblioteca durant els darrers 25 anys. Abans, a les 6 de la tarda, es presentarà el Carnet Tàrrega Cultura i el nou web de l’àrea de Cultura. Seguidament, a les 7 de la tarda, prendran el relleu les taules rodones “Les biblioteques del demà” i “L’ofici del llibre · Veus locals d’una professió global”, que englobaran bibliotecaris, escriptors, llibreters i editors.

D’altra banda, la Sala Marsà de Tàrrega exhibirà a partir del dimecres 27 de novembre la mostra “Escriptors de pedra i ferro”, la qual es defineix com un compendi històric de 900 anys de literatura local (inauguració a 2/4 de 9 del vespre). Els visitants tindran a l’abast una visió panoràmica de la literatura feta per targarins des del segle XII fins a l’actualitat. Finalment, el dissabte 30 de novembre, la Biblioteca s’unirà a l’Any Teresa Pàmies commemorant el centenari del naixement de l’escriptora lleidatana. A les 12 del migdia, la comissària de l’Any Teresa Pàmies, Montse Barderi, comentarà l’obra “Testament a Praga” i presentarà també la seva pròpia novel.la “La memòria de l’aigua”, guanyadora del 52è Premi Prudenci Bertrana.