La Generalitat inicia demà el tractament d’enguany contra la mosca negra

Es preveuen sis fumigacions fins a l’estiu, que s’aniran programant en funció dels resultats

Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) tenen previst efectuar demà dimarts, dia 10, la primera de les fumigacions d’aquest any per combatre la mosca negra al tram català del riu Cinca i el Segre fins a la ciutat de Lleida.

Està previst que en el transcurs de la campanya 2018 s’apliquin sis fumigacions, fins a l’estiu, que s’aniran programant en funció dels resultats de les prospeccions que es realitzaran periòdicament en els punts determinats dels rius per conèixer l’evolució de la densitat de larves.

Les successives fumigacions es faran mitjançant un helicòpter, que arribarà  fins a la depuradora de Lleida. Des d’aquest punt fins al Parc de la Mitjana de Lleida s’efectuaran a través de mitjans terrestres. En cada tractament s’actua en una trentena de punts d’abocament en els quals s’hi distribueixen en total un miler de litres d’un insecticida larvicida biològic molt específic i selectiu per a la mosca negra per tal d’eliminar la possibilitat que les larves, dipositades pels adults en les algues (macròfits), es desenvolupin.

Les fumigacions que s’efectuen els darrers anys contra la mosca negra han permès una reducció d’un 90% de les picades a la població de la zona afectada respecte dels anys en què no es feia el tractament. L’eradicació total de la mosca negra no és possible, però l’aplicació de l’insecticida arriba a eliminar fins a un 95% el nombre de larves del riu, en funció també d’altres factors com són les condicions meteorològiques, el cabal del riu, la major o menor presència d’algues i la temperatura de l’aigua. Amb els tractaments es pretén mantenir l’afectació de la plaga en uns nivells tolerables i reduir de forma significativa les molèsties per a la població.

En el programa i finançament del tractament contra la mosca negra al Cinca català i al Segre fins a Lleida hi participen els departaments de Territori i Sostenibilitat, Salut, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Empresa i Coneixement.