Comença el tractament d’enguany contra la mosca negra al Cinca català i al Segre fins a Lleida

Es preveuen sis fumigacions fins a l'estiu, que s'aniran programant en funció dels resultats de les prospeccions que es faran periòdicament

Tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (CODE) han iniciat aquest divendres el tractament d’enguany per combatre la mosca negra mitjançant fumigacions en la part catalana del Cinca i el Segre fins a Lleida. Així ho aconsellen les anàlisis dutes a terme des del passat mes de gener en diversos trams dels dos rius. Està previst que en el transcurs d’aquesta campanya s’apliquin sis fumigacions, fins a l’estiu, que s’aniran programant en funció dels resultats de les prospeccions que es realitzaran periòdicament en els punts determinats dels rius per conèixer l’evolució de la densitat de les larves. El tractament es fa en tots els casos a través d’un helicòpter fins a la depuradora de Lleida. Des d’aquest punt fins al Parc de la Mitjana s’efectua a través de mitjans terrestres.

En cada fumigació s’actua en una trentena de punts d’abocament en els quals s’hi distribueixen en total un miler de litres d’un insecticida larvicida biològic molt específic i selectiu per a la mosca negra per tal d’eliminar la possibilitat que les larves, dipositades pels adults en algues (macròfits), es desenvolupin.

Les fumigacions que s’efectuen els darrers anys contra la mosca negra han permès una reducció d’un 90% de les picades a la població de la zona afectada respecte dels anys en què no es feia el tractament. L’eradicació total de la mosca negra és pràcticament impossible, però l’aplicació de l’insecticida arriba a eliminar fins a un 95% el nombre de larves del riu, una eficàcia en la qual hi influeixen altres factors com ara les condicions meteorològiques, el cabal del riu, la major o menor presència d’algues i la temperatura de l’aigua. Amb els tractaments es pretén mantenir l’afectació de la plaga en uns nivells tolerables i reduir de forma significativa les molèsties per a la població.

L’any 2015 el Govern va aprovar el Pla d’actuació per a la prevenció i control de les plagues de mosquits i mosca negra a les comarques afectades de l’Ebre, el Segre i el Ter d’aplicació fins el 2017, que preveu la realització de fumigacions oportunes als trams dels rius afectats. El pla compta amb poc més de 2 milions d’euros, aportats pels departaments de Territori i Sostenibilitat, Salut, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Empresa i Coneixement.