Joan Talarn destaca el valor cultural de l’Estany d’Ivars i Vila-sana

L’acte s’ha emmarcat dins els actes del Dia de l’Estany, que se celebra aquest diumenge i ofereix un seguit de propostes força variades.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha participat aquest dissabte en la presentació del llibre ‘L’antic estany d’Ivars i Vila-sana i la seua gent’, un acte que s’ha emmarcat en el Dia de l’Estany, que se celebra aquest diumenge. L’obra recull les històries i les anècdotes de la gent que vivia a l’Estany.

L’acte ha tingut lloc a l’aire lliure al Centre de visitants de Cal Sinén i també hi han assistit, entre d’altres, Ferran Accensi, vicepresident quart de la Diputació; Rafel Panadés, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i president executiu del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana; Joan Carles Sànchez, alcalde d’Ivars d’Urgell; Joan Sangrà, alcalde de Vila-sana; Dolors Tella, directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat; l’historiador Josep M. Solé Sabaté, coordinador de la publicació; i els coautors del llibre: Toni Costa, Eva Reñé, Rosa Miarnau i Maribel Pedrol, a més de Maria Greoles, neboda de la M. Carme Greoles, ex propietària de Cal Sinén.

En la seva intervenció, Joan Talarn ha dit que, més enllà d’un ecosistema natural singular o d’un referent del turisme de natura, l’Estany “és cultura”. El president de la Diputació ho argumentat tot dient que la recuperació física d’aquest indret també perseguia “la recuperació de la memòria cultural, de l’ecosistema social i lúdic que es va generar al voltant de l’ecosistema físic”, i és aquí on entra en joc el llibre que avui s’ha presentat, una obra que ens permet recuperar “el que era i el que significava l’Estany per a les seves gents” i que preserva la memòria de vivències i experiències que es donaven a l’entorn de l’Estany.

Per tot plegat, Joan Talarn ha acabat el seu parlament assegurant que “la recuperació de l’Estany és un projecte de territori, podríem dir també de país, i aquest llibre ho posa de manifest”, a la vegada que és un exemple de la força de la voluntat col·lectiva en ser el resultat de “la suma de voluntats de persones i institucions que almenys des dels anys noranta s’han unit i conjurat per fer possible la restauració”.

En aquesta mateixa línia, Rafel Panadés ha destacat la unió de forces de les administracions per reactivar l’Estany, un espai que “era i és el pulmó de la nostra comarca”, i la recuperació del qual ha estat “clau per al seu desenvolupament” i per dinamitzar tots els sectors.

El programa del Dia de l’Estany ofereix per aquest diumenge un seguit de propostes força variades, com ara un anellament científic d’ocells, jocs infantils a l’aire lliure, un tast de vins de proximitat amb Xavi Ayala, del restaurant Lo Bistró; un concert tribut a Jarabe de Palo, visites guiades i a l’observador i una plantada d’arbres. Totes les activitats es fan amb reserva prèvia i seguint tots els protocols anti-Covid.