Restauren les pintures murals de l’església de Sant Quirze de Pedret de Cercs

L'actuació, promoguda pel Museu Diocesà de Solsona, s'ha centrat en la part frontal de l'arc triomfal de l'absis i els dos laterals

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha impulsat la consolidació de les pintures murals de l’església de Sant Quirze de Pedret (Cercs, Berguedà), que es troben a les dependències de l’equipament solsoní. La restauració, sota la direcció tècnica del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), s’ha centrat en la part frontal de l’arc triomfal de l’absis i els dos laterals. Aquestes pintures s’havien arrencat pel sistema de l”strappo’ i traspassat a un suport de fusta que simula l’arquitectura de l’església. Amb el pas dels anys i la influència de factors ambientals diversos, les restes de cola que havien quedat en superfície s’havien degradat i provocaven l’aixecament de la capa pictòrica original en alguns punts.
Segons informa el Departament de Cultura, l’excés de cola que es va utilitzar en el moment de l’arrencament de les pintures ha estat un factor determinant en el procés d’atròfia. Durant la intervenció, s’ha fixat la capa pictòrica aixecada, mitjançant una injecció puntual de la mateixa cola animal original. A banda, s’han eliminat els excessos de cola per prevenir futurs aixecaments.

Els treballs de consolidació han permès documentar diferents intervencions de reintegració pictòrica per esmenar les pèrdues sofertes durant l’arrencament i els posteriors trasllats. Segons Cultura, el tractament d’aquestes reintegracions i una neteja general de les pintures podrien formar part d’una altra fase d’intervenció.

Els treballs els ha executat l’empresa Policromia, amb les restauradores Cristina Martí i Gemma Rodríguez. L’actuació ha estat finançada pel Bisbat de Solsona a través d’una subvenció del Departament de Cultura.