Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Els ajuntaments lleidatans volen recuperar les festes majors aquest estiu

Els programadors d'espectacles són optimistes de cara a l'estiu

Nit del Tararot en una de les edicions passades de la Festa Major de Tàrrega. ACN

Els programadors lleidatans d’espectacles i música en directe preveuen un estiu millor al de l’any passat per la “bona predisposició” dels ajuntaments a recuperar les festes majors i per les “ganes de festa” que té la ciutadania. Així doncs, confien en poder tirar endavant i adaptar a les mesures de seguretat la majoria dels espectacles que fa un any es van haver d’ajornar, encara que afegeixen que el context d’incertesa fa que el tancament de les programacions es faci més tard de l’habitual. També han notat canvis en els tipus de festes populars, que ara tenen un caire més “cultural” i no tant “d’oci”. Això sí, les empreses reclamen el salconduit cultural per facilitar l’accés a la cultura als veïns de les comarques amb menys oferta.

La pandèmia del coronavirus va irrompre en el sector dels espectacles i de la música en directe quan la majoria dels ajuntaments de la demarcació ja tenien les programacions d’estiu tancades, que es van haver d’ajornar a 2021.

Enguany, les empreses afirmen a l’ACN que es mostren més optimistes i preveuen un estiu millor a l’anterior encara que admeten que tot depèn de com evolucioni la pandèmia i de les restriccions. Destaquen la bona predisposició del ajuntaments, els seus principals clients, a recuperar i reprogramar les festes populars i afegeixen que la ciutadania “té moltes ganes de festa”, segons indica el gerent de Subirós Representacions Artístiques, Enric Subirós. De fet, des d’aquesta empresa mollerussenca asseguren haver notat un increment “molt més accentuat” en la demanda i esperen poder fer tota la programació prevista o, almenys, “un 70% o 80%” d’aquesta.

Una altra empresa que també coincideix en augurar un estiu més bo respecte l’anterior és OA2 Produccions, de Cervera, que ho atribueix al fet que l’any passat el sector va fer “els deures” i va demostrar que “es poden fer festes ben fetes”. Tot i això, el seu codirector Iban Orobitg deixa clar que la situació “no està per tirar coets”, en part, perquè l’any ha començat “molt pitjor que el 2020”. En concret, durant el primer trimestre de l’any aquesta empresa ha perdut un 90% de les contractacions que havien tingut el 2020 per aquestes dates.

Tot i així, les empreses es preparen per afrontar la temporada d’estiu, la més important de l’any. Subirós explica que la programació estiuenca ja està tancada, a l’espera de saber si finalment les restriccions permetran celebrar els actes tal i com estan prevists. En canvi, des d’OA2 Produccions remarquen que “s’està programant més tard” i que això fa que el sector estigui “nerviós”. “La pandèmia ens ha ensenyat que no pots programar amb molt de temps perquè d’un dia per l’altre tot canvia. Ara estem programant a un mes vista”, exposa Orobitg, que recorda que fins ara el sector treballava amb previsions d’un any per l’altre. “Estem tranquils perquè creiem que no és que no es farà sinó que tot va més tard”, aclareix.

Entre els sectors de població més afectats per les restriccions a nivell d’espectacles hi ha el jovent però també la gent gran, que novament es tornen a quedar sense balls d’orquestra, diu Subirós. En la mateixa línia, des d’OA2 Produccions afirmen que les associacions i agrupacions de joves són les que han quedat “més tocades”.

Per una banda, perquè els joves no se senten atrets i veuen “inconcebible” anar de festa amb les mesures de seguretat actuals i, per l’altra, perquè aquestes associacions treballen amb la dinàmica de recuperar part de la inversió amb els beneficis que genera la barra. “És inviable”, lamenta Orobitg, que considera que aquest tipus de client està “perdut” fins que no es pugui tornar a una situació similar a la que hi havia abans de la pandèmia.

Catàlegs renovats i adaptats a les mesures de seguretat

Es recuperen les festes populars però ho fan amb un format allunyat al que hi havia abans de la crisi del coronavirus. Així, a banda de les mesures de seguretat, com la distància i la mascareta, els cartells de música en directe redueixen el nombre d’artistes i els espectacles s’adapten perquè la gent els gaudeixi estant asseguda. “Abans es programava des d’una vesant d’oci i ara està entrant més la vessant cultural”, afirma Orobitg.

Els programadors també coincideixen en afirmar que els mateixos grups i orquestres dels seus catàlegs s’han adaptat als diferents formats que permet la situació actual. Un exemple d’això és el grup cerverí The Pink Goats, que va estar nominat als premis ARC 2020 com a projecte artístic més innovador realitzat en confinament per l’espectacle ‘de viatge amb el rock’.

Aquesta proposta ha agafat el concepte de concert de versions i l’ha adaptat a un espectacle didàctic que, acompanyat de vídeos i una ‘veu en off’, fa un recorregut per alguns dels grans temes de la música rock, tot “mantenint l’essència” del grup, explica Orobitg, que afegeix que es tracta d’un espectacle “pensat perquè la gent el gaudeixi des de la cadira”. En els mateixos premis ARC, OA2 Produccions va endur-se el guardó als representants que han destacat en l’organització d’esdeveniments.

I és que a banda de The Pink Goats, durant el confinament l’empresa cerverina també ha adaptat altres propostes com la producció d’animació infantil ‘Disco per xics’ i un projecte teatralitzat amb cançons infantils de Fadunito. A més d’això, també ha creat una plataforma de registre d’entrades per fer la traçabilitat del púbic.

Reclamen el salconduit cultural

Les empreses d’espectacles reclamen més ajuts econòmics per al sector i la creació d’un salconduit cultural. De fet, afirmen que no permetre a la gent poder canviar de comarca per assistir a actes culturals “és un greuge”, ja que l’oferta cultural en algunes d’aquestes comarques és limitada.

En aquest sentit, Subirós afirma que les comarques de Ponent necessiten estar connectades per poder tirar endavant els espectacles, especialment aquells de gran format. “Quan fas una activitat amb un pressupost alt i confies amb una aforament gran, depens de les comarques veïnes”, i avisa que “aquests casos ja s’estan produint a Lleida”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dues mares gironines fan visible els diferents dols de la maternitat en un llibre

Notícia següent

Salut creu que cal conscienciar per estendre la vacunació

Notícies relacionades