Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El Servei de suport al dol de Ponent atén enguany deu famílies per casos de suïcidi

El Centre Històric de Lleida acull una passejada urbana per visibilitzar la mort per aquesta causa i per fer prevenció

El Servei de suport al dol de Ponent ha atès enguany 10 famílies per casos relacionats amb el suïcidi, quan la mitjana anual fins ara oscil·lava entre els 2 i els 4 casos, segons ha explicat la coordinadora de l’entitat, Begoña Giménez. És per això que el Servei de suport al dol de Ponent ha organitzat aquest diumenge al matí una passejada urbana pel Centre Històric de Lleida, per visibilitzar la mort i el dol per suïcidi, amb la voluntat de sensibilitzar i fer-ne prevenció. La tinent d’alcalde Montse Pifarré ha demanat a la ciutadania estar “atenta” als senyals que alerten de situacions que poden esdevenir “irreversibles” i, a la vegada, “tractar obertament la salut mental”.
L’acte, que ha consistit en una passejada urbana i una performance, s’ha fet a la plaça de l’Ereta, coincidint amb la celebració aquesta setmana del Dia internacional de les persones supervivents, aquelles persones en dol per la mort per suïcidi. L’objectiu ha estat donar suport als afectats i abordar obertament el problema, perquè fer-lo visible i ajudar a prevenir-lo.

La tinent d’alcalde, regidora de Salut i del Centre Històric, Montse Pifarré, ha participat en aquest acte de sensibilització, amb el qual s’ha volgut trencar tabús i parlar obertament de salut mental i de les conseqüències de la pandèmia, que ha fet que més persones s’hagin vist exposades a patir problemes de salut mental.

Números esfereïdors

Segons les dades que s’han fet públiques aquest diumenge, cada dia se suïciden a Espanya una mitjana de 10 persones i és la primera causa de mort no natural entre els joves i adolescents. A més, el 2020 les morts per suïcidi es van incrementar en un 7,4% i, segons el registre del Telèfon de l’Esperança, aquest any 2021, el nombre de consultes d’adolescents per idees suïcides ha augmentat en un 250%.

Per tot això, el Servei de suport al dol de Ponent organitza cada any, una o dues trobades socials, com la passejada urbana d’aquest diumenge, a efectes de sensibilització. Una passejada que també ha servit per donar a conèixer els indrets més significatius del barri, on l’entitat té el seu estatge social.

El Servei de Suport al Dol de Ponent és una entitat sense ànim de lucre dedicada a donar suport a famílies que viuen la pèrdua d’un ésser estimat, i a les persones professionals o no, que les acompanyen en el procés. Ofereix un espai de suport emocional basat en el respecte, confiança i responsabilitat, sense vincles de caràcter religiós. Neix com a projecte assistencial per donar resposta a les necessitats d’una societat que ha d’afrontar una experiència de pèrdua i mort sovint silenciada, estigmatitzada o evitada.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La nova ruta de Robert Capa a Aitona comença a acollir els primers visitants

Notícia següent

Tanca la desena edició de l’Expoelèctric amb el triple de cotxes exposats

Notícies relacionades