La Granadella reviu l’art de fer oli com es feia 100 anys enrere

És la primera fira dedicada a aquest producte que es fa aquesta temporada a Catalunya

El municipi de la Granadella, a les Garrigues, ha reviscut aquest diumenge la tradició de fer oli com es feia fa 100 anys. Ho ha fet posant en marxa el Molí Antic, que es troba al Museu de l’Oli, davant d’un públic encuriosit que ha visitat la primera fira dedicada a aquest producte que es fa aquesta temporada a Catalunya. Entre les diverses activitats que s’han programat durant el dia, destaca la jornada tècnica “Oli de collita avançada, Salut i Gastronomia” en què hi ha participat el Director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, juntament amb l’alcalde del municipi, Carles Gibert, i el president de la Cooperativa de La Granadella, Ramon Barrull, que ha explicat “que collir l’oliva abans permet mantenir algunes propietats de l’oli que són beneficioses per la salut”.
L’alcalde de La Granadella, Carles Gibert, ha explicat que aquest any se celebra la quarta edició de la festa de la primera premsada, la que inaugura la collita d’olives de tot Catalunya i per tant, obre el calendari de fires. Entre els actes destacats hi ha hagut una jornada tècnica per parlar de les propietats de l’oli, no només des del punt de vista gastronòmic sinó també de la salut. Gibert ha explicat que s’ha parlat de les malalties cardiovasculars però ha destacat que en altres edicions també s’han posat sobre la taula altres malalties, com el càncer de mama.

Un dels atractius de la festa és la posada en marxa del Molí Antic, un fet que només passa un cop l’any, durant la festa de la primera premsada, cosa que permet que els visitants coneguin “com s’elaborava l’oli amb les antigues premses”. Precisament, l’alcalde ha destacat que l’any que ve la cooperativa i el Molí Antic compliran 100 anys.

Per la seva banda, el Director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, que ha participat de la jornada tècnica, ha explicat que Catalunya produeix 32 milions de quilos d’olives que ha definit com a “premium” per la seva qualitat encara que només suposin “un gota enmig d’un oceà” si es té en compte el volum de producció que fa el conjunt de l’estat espanyol, on es recullen 1.100 milions de quilos.

El president de la cooperativa de La Granadella, Ramon Barrull, ha ressaltat que la collita avançada produeix un oli és més aromàtic i més amarg i que amb aquesta amargor “creixen els polifenols, que són uns antioxidants que ajuden a mantenir la salut i l’organisme i eviten l’envelliment prematur”. Barrull ha afegit que “no només degustem un producte de qualitat sinó que ens beneficia al nostre cos”. A més, ha recordat que enguany des de la cooperativa han apostat per aquesta collita avançada. “Per poder-la fer vam realitzar una collita nocturna per aguantar les olives en fred”, ha detallat.

Molts curiosos s’han apropat aquest diumenge a aquesta festa que dóna el tret de sortida a les fires de l’oli de tot Catalunya. Una de les visitants, la Pepita Macià, veïna de Lleida, ha explicat que ha vingut per primer cop a la Granadella a comprar oli “per tot l’hivern”. “Ens hem endut dotze garrafes”, ha explicat.

La festa de la primera premsada s’ha engegat a primera hora del diumenge amb una caminada i una cursa pels entorns del poble, un fira de productes de proximitat, un concurs de gravat ràpid i un dinar popular. El dia es tancarà amb la representació de l’obra de teatre ‘La Taberna dels Còmics’ de la companyia lleidatana Teatre del Talión.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Tàrrega rebaixa el rebut de la brossa a gent gran i discapacitats amb rendes baixes

Notícia següent

El Camp de Tarragona veu tres accidents de bici, moto i cotxe en el que portem de diumenge

Notícies relacionades