Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Sis museus de l’Alt Urgell estrenaran per Setmana Santa un servei de visita guiada “a la carta”

El preu per persona serà d'un euro, ja que es tracta d'una prova pilot impulsada pel Consell Comarcal i els ajuntaments que gestionen els equipaments

 El Pou de Gel d’Oliana i el d’Arfa, l’Antiga Farinera de Montferrer, el Museu de Raiers de Coll de Nargó, el de Vinya i el Vi de Muntanya de Pont de Bar i el de les Trementinaires de Tuixent, tots ells a la comarca de l’Alt Urgell, incorporaran un nou servei de visita guiada “a la carta” a partir d’aquesta Setmana Santa. La iniciativa ha estat impulsada pel Consell Comarcal i els ajuntaments que gestionen aquests equipaments, de titularitat pública, amb l’objectiu de posar en valor tot aquest patrimoni etnogràfic que forma part de la Ruta dels Oficis d’Ahir. D’aquesta manera, les persones interessades hauran de concertar el lloc, el dia i l’hora de la visita, que costarà un euro per persona. De moment, el projecte funcionarà com a prova pilot amb la intenció que, passat un any, es pugui dur a terme de forma definitiva i amb la incorporació d’altres espais visitables.
Diversos alcaldes de l’Alt Urgell s’han desplaçat aquest dijous fins al Pou de Gel d’Oliana per conèixer la nova iniciativa de “Museus a la Carta”, que aglutina a cinc equipaments més de la comarca, els quals passaran a oferir visites guiades concertades a partir d’aquesta Setmana Santa. Els interessats hauran de contactar-hi prèviament per fixar el lloc, el dia i l’hora i el cost del servei serà d’un euro per persona per a l’Antiga Farinera de Montferrer, el Museu dels Raiers de Coll de Nargó, el del la Vinya i el Vi de Muntanya de Pont de Bar i el Pou de Gel d’Arfa. Mentre, en el cas del Museu de les Trementinaires de Tuixent caldrà afegir-hi els 3 euros del preu de l’entrada.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, ha destacat que el projecte, que es desenvolupa inicialment durant un any com a prova pilot, ajudarà a fer “un salt qualitatiu” al patrimoni etnogràfic de la comarca que, ha afegit, esdevindrà “un únic museu”, ja que les noves visites guiades permetran oferir un relat unificat de tots ells. En aquest sentit, ha explicat que tot i que aquest tipus d’equipaments són petits, suposen una font de “riquesa i orgull” per la zona.

Per la seva banda, el tècnic de patrimoni cultural d’aquest ens comarcal, Carles Gascón, ha explicat que la idea és que el visitant pugui conèixer millor aquests equipaments, el contingut dels quals està “molt vinculat a la història, tradició i els antics oficis que es desenvolupaven a l’Alt Urgell”. De fet, tots els que s’hi han sumat formen part de la Ruta dels Antics Oficis i la idea és que en un futur el servei es pugui ampliar a d’altres espais, tant de titularitat pública com privada.

El projecte per permetre usos lúdics a la cua del pantà de Rialb, ajornat un mínim de deu anys

D’altra banda, l’alcalde d’Oliana, Miquel Sala, ha lamentat la decisió de la direcció general de l’Aigua, organisme que depèn del ministeri d’Agricultura de l’estat espanyol, d’ajornar la construcció del dic de cua del pantà de Rialb i encabir aquesta obra en el Pla Hidrològic Nacional 2028-2033. Aquest fet implica, entre d’altres, que el projecte per dotar d’usos lúdics i turístics una àrea de 42 hectàrees aigües avall d’aquest terme municipal haurà d’esperar.

Sala ha dit que per ells ha estat un “gerro d’aigua freda” que aquests treballs, corresponents a la compensació de la posada en marxa de la infraestructura l’any 2000, no es duguin a terme, com a mínim, fins d’aquí a una dècada.”Quan van coronar i posar en funcionament l’embassament, al dia següent ja es podia disposar de l’aigua i nosaltres haurem d’esperar 30 anys a veure finalitzades aquestes obres”, ha afirmat.

L’alcalde ha explicat que l’argument que els hi ha donat l’Estat per no executar abans els treballs és la manca de recursos econòmics. Principalment, el projecte contemplava que, a través d’una làmina d’aigua estable en aquesta zona, es poguessin construir vuit carrils d’1,5 quilòmetres per practicar piragüisme o vela, entre d’altres. A més, també s’havien definit unes illes centrals per afavorir la nidificació d’ocells i reservar un espai al marge dret per a la contemplació d’aus.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Enxampen quatre menors robant en un pis a Girona

Notícia següent

Lleida commemora els 80 anys de la batalla que va acabar amb l’ocupació franquista de la ciutat

Notícies relacionades