Veïns i comerciants de la plaça Pau Casals denuncien molèsties i desperfectes causats pels nens que juguen a pilota

El grup del PDeCAT demanara a l’Ajuntament que s’hi destini un mediador social per fer front al problema de convivència i de civisme derivat dels partits de futbol, el soroll o la brutícia que hi tenen lloc a la plaça

Veïns i comerciants propers de la plaça Pau Casals de Lleida denuncien les molèsties causades pels nens que juguen a pilota, pel soroll fins altes hores de la nit i per la brutícia que s’acumula pel “botellón”. Diversos comerciants donen el seus testimoni sobre els perjudicis derivats d’aquesta problemàtica, la qual hi té lloc des de la mateixa reforma de la plaça. Maria Dolors Camps, de la tenda Tot Mascota, explica que alguns nens i nenes juguen amb la pilota al parc, fins altes hores, i que als clients els fa por passar-hi perquè poden rebre una pilotada. A més, afirma que “embruten la plaça” i “fan que no sembli un lloc comercial”.

D’altra banda, Javier Mayor, propietari de Taleia Modelisme, una tenda ubicada a la plaça des de fa més de 25 anys, apunta que “vam aconseguir que la plaça es remodelés després d’anys de lluita, i ara s’ha convertit amb un camp de futbol, amb partits diaris de fins a 40 nens”. Explica que han avisat a la Paeria i que, com a resposta, s’envia a la Guàrdia Urbana o als Agents Cívics a la plaça per fer que es compleixi la normativa, però que els partits i el soroll es reprenen quan marxen els agents. Mayor recorda la plaça abans de la seva remodelació, quan estava tancada per murs, els quals “ocultaven la drogoaddicció i el botellón” i volien que quedés una plaça oberta i neta per passejar-hi. La reforma va arribar, però amb ella aquesta nova problemàtica que es salda amb ròtols trencats, vidres malmesos i brutícia i soroll fins altes hores de la nit derivats dels “botellons”. Utilitzen algunes façanes com a porteries.

Per la seva part, Mari Carmen Molins, veïna de la plaça explica que les pilotades incontrolades dels nens perjudiquen “tant a nosaltres com als cotxes” i que és “perillós per ells mateixos, perquè surten a la carretera sense mirar”. Segons ella, aquesta problemàtica s’agreuja a l’estiu, durant els 3 mesos de vacances escolars, durant els quals “patim més pilotades, crits i brutícia”. En aquest sentit, Molins proposa que l’Ajuntament “podria col·locar mobiliari urbà que els impedeixi poder jugar a futbol”. El proper 8 de juny es celebrarà la Nit Oberta a la Zona Alta de Lleida, i la comunitat veïnal presentarà una escrit abans de la data denunciant aquesta situació. En aquest sentit, més de d’un centenar els comerços i botigues situats a la zona dels carrers Vallcalent, Torres de Sanui, Balmes i demés adjacents s’han sumat a la recollida de signatures.

El portaveu del PDeCAT, Toni Postius, afirma que aquesta problemàtica existeix des de la mateixa reforma de la plaça i que aquesta suposa “un problema de convivència i de civisme que està causant perjudicis als veïns, als comerciants i a les persones que hi passen”. Es tracta d’una situació “desesperant”, especialment per als comerciants, els quals han hagut de pagar diversos arranjaments i desperfectes als seus negocis. El regidor explica que els veïns estan recollint signatures per instar l’Ajuntament que actuï i que es faci complir la normativa de la plaça, on s’especifica clarament que no s’hi pot jugar a pilota, que a partir de les deu de la nit no s’hi pot fer soroll o que, evidentment, no s’hi pot beure alcohol.

El grup municipal demanarà a la propera Comissió Urbanisme que l’Ajuntament destini un mediador social a la plaça de forma constant per tal que les famílies compleixin la normativa i oferir alternatives. Per exemple, en el cas dels infants que juguen a futbol a la plaça podrien fer-ho en altres zones de la ciutat, com les places que hi estiguin habilitades o els centres educatius on podrien fer-hi diferents pràctiques esportives. Finalment, Postius explica que en cas que aquesta dinàmica es mantingués, “no tant sols s’hauria d’actuar des dels Agents Cívics, sinó des de l’aplicació de les pròpies ordenances”.