fbpx
Divendres, 1 de març de 2024
És notícia

Unicef renova el reconeixement de Lleida com a “Ciutat amiga de la infància”

Avatar photo

L’Ajuntament de Lleida va constituir ahir al Saló de Sessions, un any més, l’acte de constitució del Plenari de la Infància i l’Adolescència de Lleida pel curs 2023-24, presidit pel paer en cap, Fèlix Larrosa, i que va comptar amb la participació dels 115 representants dels infants i adolescents de la ciutat.

A l’inici de la sessió, l’alcalde va anunciar que Unicef acaba de renovar la declaració de Lleida com a “Ciutat amiga de la infància” per als pròxims quatre anys. Aquest és un reconeixement atorgat per primera vegada l’any 2004 i que testimonia que la ciutat posa el focus en el benestar dels seus nens i nenes i en potenciar les eines per donar-los-hi veu, com el Plenari.

El Plenari compta enguany amb 28 centres educatius, sis més que el curs passat, va destacar Larrosa, que va agrair la implicació dels 1.650 nens i nenes que han participat en aquest projecte al llarg dels seus 25 anys de vida, així com a tot l’equip de la regidoria d’Educació que ho fa possible.

“El Plenari dels Infants i dels Adolescents de Lleida és una fita de ciutat. Demostra com Lleida fa anys que ha apostat per escoltar i fer partícips els infants i joves de la vida de la ciutat i dels seus avenços”, va afirmar Larrosa. L’alcalde també va agrair als membres del plenari les propostes de ciutat que faran al llarg d’aquest curs, centrades en els àmbits del lleure de qualitat, la salut mental i la cultura popular.

El regidor d’Educació, Xavier Blanco, va apostar per “fomentar la participació activa dels infants i joves en els assumptes ciutadans i facilitar-los espais per expressar les seves idees i preocupacions”, com aquest plenari.

La sessió va comptar amb les intervencions de les representants del Consell d’Infants i el Consell de Joves, així com també de  cadascun dels nens i nenes representants de les 17 escoles i els 11 instituts participants, que van plantejar les seves reflexions en torn a la tasca del plenari i els seus àmbits de treball per aquest any.

Durant la sessió, també s’ha llegit el Manifest del Dia Mundial de la Infància, elaborat pels infants i joves del CNIAC (Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya) i que enguany se centra en la lluita davant les violències contra la infància i l’adolescència.

Els participants en l’acte van escenificar a més la construcció d’una maqueta feta amb maons de foam amb missatges en positiu sobre com volen que sigui la ciutat en el futur, per tal que la seva veu sigui escoltada: amb lleure de qualitat, donant importància a la salut mental, conservant la cultura popular, on s’hi comparteixin experiències, que sigui inclusiva, respectant els drets dels infants i adolescents, donant vida a la festa major i sent una ciutat educadora, entre d’altres.

L’acte va concloure amb una actuació a càrrec de l’alumne del Conservatori Armand Espinet Mas, al trombó. La sessió va comptar també amb l’assistència de les regidores Maria Antònia Maller, Anna Florista, Marta Tristany, Sandra Castro, Violant Cervera, Gloria Rico i Laura Bergés.

El Plenari és un òrgan consultiu, participatiu i de representació de la població infantil i adolescent de la ciutat de Lleida. Enguany s’hi han sumat sis nous centres. Al Consell d’Infants, format per 70 nens i nenes de cinquè i sisè de Primària, s’han incorporat l’Escola Torre Queralt, Joc de la Bola, Minerva i l’Escola Alba.  Al Consell de Joves, amb 45 alumnes d’ESO, aquest curs s’ha incorporat l’Institut Torre Queralt i, per primer cop, hi participa un Centre d’Educació Especial, L’Esperança.

Torna a veure la sessió de constitució del Plenari.

Celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora

D’altra banda, Lleida va celebrar ahir també el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, sota el lema “La cultura, font de creació i aprenentatges a al ciutat educadora”, en un acte que va tenir lloc al teatre de la Llotja.

Durant la sessió es va fer balanç de les activitats fetes aquest any en el marc d’aquest projecte, com “Polsera Estrellada”, per a infants amb algun tipus de discapacitat funcional o motora, actes de commemoració dels Drets dels Infants, tallers d’Oportunitats Educatives en horari lectiu i durant l’estiu, etcètera, i les que tenen a veure amb la projecció nacional i internacional de les xarxes d’aquest àmbit.

També es va dur a terme la presentació del projecte “Conversa en conserva a la biblioteca humana”, una activitat d’aprenentatge i servei orientat als centres de Secundària de la ciutat i en col·laboració també amb la Biblioteca Municipal de Pardinyes. Consisteix en l’enregistrament de petites entrevistes a persones que han arrelat a la ciutat, que es desen en un pot de conserva amb algun objecte singular i mitjançant el que es pot accedir a l’entrevista de manera virtual, i en petites trobades a la Biblioteca on aquests relats, es podran escoltar en directe i en grups petits.

A més, es va fer difusió del projecte de col·laboració artística “Cooltura”, en el qual hi participen diferents centres educatius i entitats de la ciutat que creant peces que barregen diferents disciplines artístiques.

Precisament una d’aquestes peces va ser l’encarregada de tancar l’acte. El grup de Joves de l’Aula Municipal de Teatre va presentar “Un mon sense cultura”, obra que dona rellevància a la importància que aquesta té en el dia a dia d’una ciutat que vol ser educadora.

La jornada també va comptar amb acompanyament musical del grup Dream Sound, format vuit joves de l’institut La Mitjana.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Escaldes intervé a Can Noguer per resoldre problemes històrics

Notícia següent

Cornellà reclama que l’educació de 0 a 3 anys sigui universal i gratuïta

Notícies relacionades