Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Un mural a Lleida homenatja l’art romànic i contemporani del Pirineu i de Ponent

El fotomosaic 'Alfa i omega' s'ha instal·lat a l'exterior de la Fundació Vallpalou i s'hi estarà un any

L’artista Joan Fontcuberta davant la seu nou mural, ‘Alfa i omega’, que es pot veure a l’exterior de la Fundació Vallpalou de Lleida. ACN

L’artista Joan Fontcuberta ha presentat el fotomosaic ‘Alfa i omega’ amb el que fa un homenatge a l’art romànic i contemporani del Pirineu i de Ponent. El mural s’ha instal·lat a la façana de la Fundació Vallpalou de Lleida i mostra dues figures icòniques de la pintura romànica, com són el Pantocràtor i el cap de l’anyell de Sant Climent de Taüll, elaborades a partir de les imatges de milers de peces de la col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera de la ciutat. Així, l’obra relaciona el punt embrionari de l’art al territori fins a la contemporaneïtat. És la primera vegada que una obra de l’artista es pot veure a l’espai públic de Lleida i s’hi estarà fins a finals de l’any vinent.

El mural s’ha fet utilitzant un programari que agafa una imatge model i la fragmenta amb cel·les més petites. Posteriorment, aquests fragments es substitueixen per altres imatges que, observades des de certa distància, tenen una percepció de color i intensitat semblants a les dels fragments originals. D’aquesta manera, l’espectador veu una imatge model, tot i que si mira de prop l’obra, pot distingir clarament cadascuna de les imatges individuals que la composen.

Així, Fontcuberta ha utilitzat els dos nivells de lectura que brinda el fotomosaic, el de la imatge model i el de les imatges empetitides que aporten textura, per fer una relació entre el punt embrionari de l’art, que es representa amb l’art romànic – imatge model –, i l’art contemporani – imatge textura –. Per poder crear el mural, el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida va cedir més de 4.000 imatges digitalitzades de la seva col·lecció.

De fet, l’obra s’anomena ‘Alfa i omega’ perquè amb la primera i l’última lletra de l’alfabet grec clàssic vol evocar a l’origen i el final. Així, segons Fontcuberta, el mural és “un homenatge a l’art romànic com a bressol de tota una cultura visual de la que encara avui en som hereus”.

L’obra, creada expressament per a la Fundació Vallpalou, es va inaugurar el dissabte 3 de desembre i estarà exposada a la façana de l’entitat, a l’avinguda Tortosa, fins a finals de l’any vinent. “És un mural que el posem a l’esfera de l’art públic però que no el volem permanent sinó que volem que cada any hi hagi una proposta artística relacionada amb Lleida que es pugui veure des del carrer”, ha explicat la comissària de l’obra, Pilar Parcerisas, que ha afegit que el fotomosaic de Fontcuberta permet que la ciutadania tingui accés a aquesta part de la història de l’art català, que a la vegada també és art universal.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El sector turístic de la Costa Daurada descarta obrir hotels per l’Imserso

Notícia següent

Dos morts en l’incendi d’un habitatge a Vilassar de Mar

Notícies relacionades