Tanca la 23a edició de l’Animac superant els 30.000 assistents

El certamen oferirà un homenatge al desaparegut creador de Bob Esponja, Stepen Hillenburg

La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, ANIMAC, ha tancat la 23a edició, dedicada a la tècnica de l’stop motion, amb més de 30.000 assistents, entre públic visitant, espectadors i participants. La directora de la Mostra, Carolina López ha destacat que “per primer cop” han visitat Animac alumnes d’animació de fora. En concret, una quarantena d’estudiants de la la Middlesex University, d’Anglaterra. López també ha fet menció de la “satisfacció” amb què marxen els creadors d’aquesta edició. Concretament, 13.500 persones han assistit a les projeccions -700 més que l’any passat-, 5.000 visitant l’espai Animacrea i més d’11.000 alumnes que han participat de les sessions escolars. La mostra tanca aquest diumenge amb un homenatge al desaparegut creador de Bob Esponja, Stepen Hillenburg.
. La directora d’Animac, Carolina López ha fet una valoració positiva i ha dit que enguany han “crescut” en molts àmbits, sobretot ha destacat la presència per primer cop d’una quarantena d’estudiants d’animació vinguts de la Middlesex University, de Londres. López també ha manifestat la “satisfacció” amb què marxen els creadors i convidats que han participat del certamen. “Els directors marxen entusiasmats de l’acollida i del gran interès que hi ha a Lleida per l’animació”, ha afegit. En relació als estudiants visitants, l’Animac Campus ha tornat a ser un èxit amb més de 583 estudiants registrats, entre els quals hi ha hagut els alumnes anglesos.

López també ha parlat del rècord que ha suposat el nombre de pel·lícules que han rebut, un total de 1.050 films, entre els quals se n’han seleccionat 191 films que, juntament amb les retrospectives i les seleccions oficials, sumen 321 curtmetratges, 9 llargmetratges, 4 migmetratges i 10 peces de TV. En aquest sentit, la directora ha dit que tractant-se d’un certamen “no competitiu” són xifres “molt bones”:

Per la seva banda, la regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra ha destacat que enguany han passat 11.000 escolars per la Llotja, 500 més que l’any passat. Parra ha dit s’hi han sumat els adolescents, un públic “difícil” al qual han aconseguit arribar, explica. La regidora també ha ressaltat la qualitat de les conferències dels creadors de cinema d’animació que s’han pogut veure i les ha qualificat de “les millors que s’han viscut a l’Animac”. Parra ha parlat també de directors que sense que s’hagi seleccionat el seu curt “han decidit venir igualment pel seu compte”. La regidora també ha assenyalat que el dia de més afluència de públic ha estat dissabte a la tarda, sobretot en el Petit Animac.

A més, al voltant de 5.000 persones han visitat l’Animacrea, on s’han compaginat els estands d’escoles d’animació amb l’activitat més lúdica i experimental per a les famílies i visitants.

Per la seva banda L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, s’ha mostrat satisfet per l’edició d’enguany i ha dit que promouran, a través de l’oficina d’atracció d’inversions, la captació de recursos d’empreses i institucions “que vulguin invertir en projectes com l’Animac”.

D’aquesta edició destaca l’èxit de les conferències, ressaltant la masterclass de Peter Lord d’aquesta dissabte amb la sala plena, i la masterclass de Mark Osborne d’aquest diumenge. S’ha consolidat un any més ‘Networking & Pitch’, amb la presència d’uns 360 professionals acreditats. L’espai dedicat al sector professional ha servit com a punt de trobada de la indústria emergent i els grans professionals. 24 projectes ‘Incubators’ , 14 dels quals han estat seleccionats i 18 portfolios ratifiquen Animac com “un referent pels professionals i pel sector freelance”.

La programació més irreverent també ha continuat a l’Animac de Nit, al Cafè del Teatre de Lleida. Enguany, s’hi han projectat la sessió de Curts Bandarres i, en primícia per a Animac, aquest dissabte s’ha fet el primer concert de Helltoons, la nova banda de Sam, l’animador stop motion valencià Sam Orti, amb versions de temes de pel·lícules i sèries animades amb molt metall, una banda que s’ha creat especialment per aquesta edició d’Animac.

En la cloenda, aquest diumenge a la tarda, es ret homenatge a Stephen Hillenburg, creador desaparegut de la sèrie d’animació infantil ‘Bob Esponja’. Un centenar de cantaries, d’entre 6 i 14 anys, de les corals infantils de l’Orfeó Lleidatà han interpretat la cançó de la sèrie i també el tema ‘El papa de la Pepa’.

La cerimònia ha comptat amb la presència d’amics de Hillenburg, com és el cas dels fundadors de ‘Screen Novelties’, MarkCaballero, Seamus Walsh i Christopher Finnegan, creadors de l’adaptació de Bob Esponja en stop-motion, ‘SpongeBob SquarePants: The Legend of Boo-Kini Bottom’, produïda per Nickelodeon, co-escrita amb Hillenburg, i que es podrà veure al final de l’acte, en què també s’entreguen els premis del Públic.

La 23a edició ha rebut convidats d’excepció com el gran creador Peter Lord, que ha rebut el premi Honorífic d’Animac 2019 i també Katariina Lillqvist, premi Animation Master d’Animac 2019, directora, productora i guionista especialitzada en animació stop motion finlandesa. El nord-americà Mark Osborne, director de’ Kun Fu Panda’ i ‘El Petit Príncep’, el duo canadenc format per Chris Lavis i Maciek Szczerbowski, fundadors de l’estudi ‘Clyde Henry Productions’; els nord-americans fundadors de ‘Screen Novelties’: Mark Caballero, Seamus Walsh i Christopher Finnegan; els animadors César Díaz i Sergio Lara, la directora d’art i creadora de decorats Cristina Acuña i la creadora de titelles Sonia Iglesias, tots ells representants del talent espanyol que va treballar a ‘Isla de Perros’, el darrer llargmetratge d’animació dirigit per Wes Anderson; el creadors de l’estudi barceloní I+G Stop Motion, Anna Solanas i Marc Riba; i Vicente Mallols i Paloma Mora, director i productora de ‘El Diario de Bita i Cora’.