Lleida s’omple de màgia amb l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient

La cavalcada formada per 14 carrosses i més de 600 voluntaris ha recorregut els carrers de la ciutat fins a arribar a la Paeria on Ses Majestats han ofert una recepció als nens i nenes que els han volgut saludar

L’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient han tornat a omplir de màgia els carrers de Lleida just abans de començar la nit més especial de l’any. Milers de nens i nenes han anat a rebre’ls i els han seguit en el seu itinerari, vivint amb il·lusió el pas de la comitiva reial, formada per 14 carrosses i més de 600 voluntaris.

Melcior, Gaspar i Baltasar han arribat puntuals a l’estació Lleida-Pirineus en un tren històric, arrossegat per la màquina ‘Ieie’. Allí han estat rebuts pel paer en cap, Fèlix Larrosa, i la tinent d’alcalde i regidora de Polítiques a Favor de la Creativitat, la Cultura i els Esports, Montse Parra, que els han donat la benvinguda. També hi havia un nombrós grup d’infants, que els esperaven amb una barreja d’impaciència i emoció, per ser els primers a saludar el Reis d’Orient, abans d’iniciar la cavalcada.

Aquesta, un dels actes populars més multitudinaris de l’any, ha passat per la Rambla Ferran i ha creuat el Pont Vell per accedir al barri de Cappont. Des d’allà, ha tornat a sortir pel Pont de la Universitat per dirigir-se fins a la Paeria, on s’ha fet la recepció oficial a Ses Majestats d’Orient. Aquí l’alcalde Fèlix Larrosa els ha lliurat les claus màgiques que obren totes les cases de la ciutat, perquè, amb l’ajuda dels seus patges reials, puguin repartir els regals arreu.

El paer en cap ha aprofitat la recepció a la Paeria per explicar-los que els havia escrit una carta molt llarga de desitjos per la ciutat, però d’entre tots ha volgut demanar-los públicament la proclamació del Turó de la Seu Vella com a candidat a Patrimoni Mundial de la Unesco. “Fer possible aquesta realitat seria molt important per Lleida, que treballa per ser una ciutat més cohesionada, més sostenible i més cívica, compromesa amb la solidaritat i amb valors com la igualtat i la justícia social”, ha dit.

Per la seva part, els Reis s’han dirigit als nens i nenes de Lleida en una breu locució per demanar-los que aprenguessin “a compartir, a fer nous amics, a rebre i acollir” (rei Melcior), a ser “solidaris, fomentant la cooperació, l’aprenentatge i la cultura, valors necessaris per a fer un món millor, ple d’esperança i de pau, on no hi hagi guerres” (rei Gaspar). Tots ells han demanat els nens i nenes que no oblidessin deixar al balcó una mica d’aigua i aliments, especialment “una mica de fruita de Lleida, que és molt bona, per agafar forces, repartir els regals i tornar ca a l’Orient”.

Abans de retirar-se a l’interior del Pati de la Paeria, on els Mags han rebut als nens i nenes de la ciutat, el Gremi de Forners de Lleida ha obsequiat a Ses Majestats amb el tradicional tortell de reis

La Cavalcada de Reis ha estat formada per 14 carrosses i diversos grups d’animació, ha comptat amb uns 600 participats i ha repartit 2,5 tones de caramels, aptes per a celíacs i lliures d’al·lèrgens, durant els 2,8 km del seu recorregut. La novetat d’enguany ha estat la recepció que els Reis d’Orient han fet als infants, un cop l’alcalde Larrosa els ha lliurat les claus màgiques que obren les cases de la ciutat. Aquesta s’ha fet al Pati del Palau de la Paeria i no a l’exterior, com s’havia anat fent darrerament.

Més d’un centenar de persones han vetllat per la seguretat de la cavalcada, entre agents de la Guàrdia Urbana, membres de Protecció Civil, dispositiu de Bombers, voluntaris de Creu Roja i altre personal contractat per diverses entitats que hi ha col·laborat.

L’Ajuntament de Lleida organitza la Cavalcada de Reis la tarda del 5 de gener des del 1940. Amb els anys, l’estil de la Cavalcada, les Carrosses i les vestimentes de Ses Majestats i els seus acompanyants han anat canviant, per adaptar-se a l’espai i al temps.

Després d’un llarg període amb les mateixes carrosses, cap als anys 90 la Paeria en va encarregar tres de noves al dissenyador Jordi Roig i Menéndez. Aquestes carrosses foren construïdes als tallers municipals de Pardinyes.

Al cap d’un temps, l’any 1997, Josep Ripoll, Joan Miró i Carles Porta completaven la Cavalcada amb la construcció de cinc carrosses més: la de correus, la dels carboners, la fàbrica, la carrossa de les joguines i la de l’Estel (que fou reconstruïda un any més tard a causa de la desaprovació del públic). Aquest fet comportaria la reestructuració de la cercavila i s’instauraria l’ordre que es manté en l’actualitat.

L’any 2000 la Regidoria de Cultura va encomanar a l’artista Joan Miró les Carrosses de Ses Majestats els Reis d’Orient. Aquestes s’estrenaren el 5 de gener de 2001 i, des d’aleshores, són les que permeten a Melcior, Gaspar i Baltasar donar el tomb a la ciutat i ser vistos per tots els nens i les nenes. Les plataformes amb els trons reials i el vestuari dels seus portadors foren encarregades l’any 2002 per la Regidoria de Cultura i s’estrenaren el cinc de gener de 2003. L’objectiu era millorar la viabilitat del seguici pel tram de l’Eix Comercial i enriquir la imatge dels personatges.

L’any 2004, hi va haver un altre canvi entre les carrosses. La de Correus es reconvertia en una estafeta russa, que s’estrenava a la Cavalcada del 5 de gener de 2005. Durant aquell any, el 2005, l’Institut Municipal d’Acció Cultural va encarregar la confecció d’uns vestits nous per a Ses Majestats i els seus patges. Aquests vestits foren dissenyats per tres artistes lleidatans: Georgina Cazalla, a qui es va encarregar el vestit del Rei Melcior; Tonet Balagué i Jordi Puig Sigüenza, que foren els encarregats de confeccionar el vestit del Rei Gaspar, i Estanislao Solsona, que va assumir el vestit del Rei Baltasar. Tots ells es van estrenar a la Cavalcada del 5 de gener de 2006. En els darrers anys també s’han anat renovant i actualitzant les carrosses, millorant-ne l’estètica, la lluminositat, i la presència en general.