Visita al Cementiri de Lleida amb motiu de la festivitat de Tots Sants

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha apuntat la possibilitat de museïtzar aquest espai, com a element referencial de la ciutat que inclou factors sociològics, històrics, artístics o arquitectònics, entre altres

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha fet avui la tradicional visita al Cementiri Municipal amb motiu de la festivitat de Tots Sants. Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Salut Pública Montse Pifarré, ha fet un recorregut que ha tingut una doble finalitat. D’una banda, ha tingut un caràcter tècnic, per conèixer el seu funcionament i gestió. De l’altra, s’ha plantejat des d’una perspectiva museística. Pueyo ha plantejat la possibilitat de museïtzar el cementiri de Lleida, ja que aquests equipaments són elements referencials d’una ciutat que inclouen factors diversos, com sociològics, artístics, històrics o arquitectònics, entre altres. Per això, ha apuntat que es podria estudiar aquesta opció, conjuntament amb l’àrea de Turisme. Per a l’alcalde, la proposta s’ha d’entendre com a “una ciutat dels morts que creix paral·lelament a la ciutat dels vius”. Tal com succeeix a les ciutats, en aquests espais també hi ha un impacte d’esdeveniments i es recull una evolució estètica, de maneres d’inhumar-se, de cultivar la memòria, etc. “És com un espill de la societat dels humans i s’ha de veure com el que és, la part final de l’existència humana”, ha dit.

La Sala de la Pau és un exemple de com ha evolucionat la manera de gestionar aquest traspàs de les persones. La visita ha inclòs aquest espai, on al juliol es van donar d’alta per a la seva cessió d’ús 144 columbaris. Aquest mes d’octubre també s’han donat d’alta per a la seva cessió d’ús 15 capelles de grups separats ubicades al departament de Sant Cristòfol.

En la visita al cementiri municipal es donen a conèixer les dades d’inhumacions i incineracions de l’últim any. Dels 1267 sepelis d’aquest 2019, 865 (el 68,27%) han estat inhumacions i 402 (el 31,72 %) incineracions. El 81,15% (702) dels enterraments s’ha fet en nínxols amb titular (ja utilitzades anteriorment). La resta, s’han fet amb nínxols de nova construcció (28, que és 3,23%) o de nova titularitat (135, que és un 15,60 %). Pel que fa a títols funeraris, se n’han expedit 502, dels quals 202 són títols de dret funerari per a nínxols i columbaris nous; 295 han estat actualitzacions i 5 s’han expedit de lloguer. Segons la tendència d’ús actual, la durada aproximada del cementiri de Lleida és de 25 anys.

Ampliació del servei d’autobusos i de l’horari del cementiri

L’Ajuntament de Lleida ha ampliat aquests dies l’horari de funcionament del Cementiri Municipal per facilitar-ne l’accés a la ciutadania per Tots Sants. Fins aquest dissabte, dia 2, el recinte obrirà de 9 h a 18.30 h, sense pausa al migdia. Es permetrà l’arranjament de nínxols fins el dia 31.

A més, s’amplia l’horari del servei d’autobusos, de manera que la línia L7 funciona amb les freqüències de pas d’un dia feiner també avui i el mateix 1 de novembre. Els busos passen per la parada del cementiri cada 13 minuts. També s’han habilitat dos aparcaments provisionals per a les persones que accedeixen amb el seu vehicle privat. Estan situats a la finca just davant de l’entrada del cementiri, al carrer Francesc Bordalba i Montardit, i en un segon terreny entre els carrers Palauet i Almeria.

Pel que fa al Mercat de les Flors, s’ha ubicat fins el divendres, dia 1, a l’avinguda Miquel Batllori, amb horari de 10 h a 20 h.