Usuaris de la Saleta i la Creu Roja i alumnes de l’EAM i la UdL creen conjuntament un mural per Lleida

Avatar photo

Aquesta intervenció en l’espai urbà vol presentar un discurs inclusiu, dissenyat i produït per unes 60 persones en situació de vulnerabilitat

Usuaris de la Saleta i de la Creu Roja, conjuntament amb estudiants de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol i del Grau de Treball Social de la UdL, han col·laborat aquesta setmana en la il·lustració i producció de les rajoles hidràuliques que conformaran un mural que s’habilitarà, el mes de desembre, en el Pati Obert del carrer Cavallers, davant del Parador Nacional.

Sota el lema “Ex Nunc; Què necessita una ciutat per ser justa”, aquest nou monument vol presentar un discurs inclusiu, dissenyat i produït per unes 60 persones en situació de vulnerabilitat, que han rebut el suport i/o són usuàries d’entitats socials (Programa de Refugiats de Creu Roja), d’administracions públiques (a través de l’Àrea d’Inclusió Social de l’Ajuntament de Lleida), i d’entitats culturals i educatives (Centre d’Art la Panera, EAM Leandre Cristòfol i UdL).

El projecte del mural estarà fet amb rajoles hidràuliques, un valuós element del nostre patrimoni industrial en risc de desaparèixer. D’aquesta manera, s’intenta garantir que la tècnica perduri en el temps gràcies a les persones nouvingudes. A més, se’ls dóna veu i presencia per fer evident que poden ser mereixedors de la ciutadania i participar activament en la construcció de la nova identitat ciutadana i a la vegada preservar el nostre patrimoni.

Adriana Comparetto, la dissenyadora del producte, està especialitzada en mobiliari, il·luminació i es va graduar a l’Escola Universitària Elisava. El seu projecte final de grau, ‘Talúries’, va estar seleccionat pel premi Medalles ADI i va formar part de l’exposició del Museu del Disseny de Barcelona als millors dissenys de l’any 2013.

Treballar en plena crisi econòmica va provocar un canvi important en els plantejaments de la seva tasca professional, entenent les propostes de disseny amb una finalitat reivindicativa i de transformació social, molt més enllà d’objectius simplement estètics. És per aquest motiu que actualment està cursant un Màster en Disseny Social a la Design Academy Eindhoven, als Països Baixos. “Ex Nunc; Què necessita una ciutat per ser justa”, és la proposta del seu treball de final de Màster.

El disseny social té una base teòrica i de recerca. El tema d’estudi gira entorn de les representacions als espais públics de memòria col·lectiva (monuments) i la implicació en la identitat de la societat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Cambrils reclama instal·lar càmeres de seguretat al Parc del Pinaret

Notícia següent

L’Institut Municipal d’Ocupació presenta el projecte “Espavila’t” per millorar l’ocupabilitat de l’alumnat

Notícies relacionades