Tres donants en 24 hores a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida propicien quinze trasplantaments

Els òrgans han permès atendre a tretze persones en llista d'espera, algunes d'elles en situació d'extrema urgència

Pla mitjà de de l’equip de professionals de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, amb Lluís Servià, Mar Miralbés, Neus Montserrat i Mariona Badia. Imatge facilitada per l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova el 25 de novembre de 2019

Tres donants d’òrgans a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida en un interval de només 24 hores han permès efectuar quinze trasplantaments a principis d’aquest mes de novembre. Els òrgans s’han distribuït per diferents equipaments de Barcelona, Madrid i València i han permès fer intervenir a tretze persones en llista d’espera, algunes d’elles en situació d’extrema urgència. D’aquesta manera, s’han pogut practicar cinc trasplantaments de ronyó, dos de cor, dos de fetge, dos pulmonars, un renopancreàtic i un de bipulmonar. Aquesta situació posa de manifest la capacitat de planificació, gestió i treball en equip de tots els implicats en les donacions i trasplantaments d’òrgans, tal com han explicat des del centre hospitalari.

Fins al mes d’octubre de 2019, s’han realitzat a Catalunya 853 trasplantaments, un 16% més que en el mateix període de 2018. Aquests trasplantaments s’han pogut fer gràcies a 322 donants (onze dels quals eren a Lleida), els quals han permès incrementar la xifra de trasplantaments així com la incorporació de nous programes, com ara la donació en asistòlia controlada (a cor parat).

El 2018, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va registrar un total de quinze donants d’òrgans; una dada que triplicava la que es va registrar el 2017, que va ser de cinc. La coordinadora de transplantaments del centre hospitalari lleidatà, Mariona Badia, afirma que “sense la solidaritat, l’altruisme de les famílies i la motivació dels professionals que treballen per fer realitat el
trasplantament, aquestes dades no serien possibles”.

Badia assegura que “notícies com aquestes només poden esdevenir-se gràcies al compromís de la gent”. Per aquest motiu, ha afegit: “És clau que dins de cada família siguem capaços d’abordar el tema de la donació manifestant la nostra voluntat als familiars per facilitar, d’aquesta manera, la decisió de la donació en moments particularment difícils”.