Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Torna la Nit dels Ratpenats aquest dissabte a la Mitjana

Avatar photo

Els assistents podran gaudir de la projecció de l’audiovisual ‘Els ratpenats’, participar en visites guiades, diferents jocs de descoberta i tallers infantils de manualitats

El Centre d’Interpretació del Parc de la Mitjana acollirà demà al vespre la Nit dels Ratpenats o ‘Batnight’, una iniciativa de la Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat, incloses en el programa d’Ecoactivitats del 2018.

Des de les 6 de la tarda fins a les 22.30 de la nit, els participants podran gaudir de la projecció de l’audiovisual ‘Els ratpenats’, diferents jocs de descoberta i tallers infantils de manualitats, com la creació de quaderns de camp de ratpenats, l’elaboració de màscares de ratpenats, o aprendre a construir bonics ratpenats penjants de llana i pinces de ratpenats per col·locar a qualsevol lloc!

El plat fort de la jornada seran les visites guiades nocturnes, que sempre han estat gran èxit de participació. Es tracta d’un passeig nocturn pel parc, que permet conèixer de la mà d’experts els aspectes científics dels ratpenats, veure els mètodes de captura, conèixer les caixes refugi de ratpenats, utilitzar els aparells d’ultrasons per diferenciar les espècies i observar el vol dels ratpenats per damunt del riu.

Aquest és el vuitè any consecutiu que se celebra la ‘Batnight’ a la Mitjana, amb l’objectiu de conèixer els ratpenats i fomentar la seva protecció. Les Nits dels Ratpenats, són jornades de divulgació, que es realitzen arreu d’Europa en diferents dates al llarg de l’estiu. Només a Catalunya, 31 municipis duen a terme la nit dels ratpenats i Lleida és de les darreres en el calendari.

Els ratpenats són animals nocturns, d’alt interès ecològic, grans depredadors d’insectes, molt vulnerables i sovint desconeguts. Diversos estudis demostren que les poblacions de ratpenats estan disminuint arreu d’Europa. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament de Lleida es participa en aquesta activitat durant l’estiu, per promoure el coneixement i la sensibilitat vers aquests animals, i els estudis científics dels ratpenats de Lleida, amb la instal·lació i seguiment de caixes refugi de ratpenats al parc de la Mitjana i als Camps Elisis.

De les 14 espècies de ratpenats presents al Parc de la Mitjana, les més abundants són el ratpenat dels graners i la pipistrel·la nana i el més interessant des del punt de vista ecològic és el nòctul mitjà (Nyctalus noctula), que enguany és el Ratpenat de l’Any, per la seva vulnerabilitat. El nòctul mitjà va ser trobat per primera vegada l’any 2010 als Camps Elisis i és l’única localitat coneguda de tota Catalunya. Aquest ratpenat utilitza els grans arbres dels Camps Elisis com a refugi per amagar-se durant el dia i, des d’aquí es desplaça fins a la Mitjana dins de les seves rutes de cacera nocturna.

També s’ha detectat la presència de la ratapinyada d’aigua (Myotis daubentonii), tant a la Mitjana com a Rufea, i la ratapinyada de peus grans (Myotis capaccinii). Les dues espècies estan lligades als ambients aquàtics i s’alimenten bàsicament d’insectes aquàtics. Ambdues espècies estan protegides i en el cas de ratapinyada de peus grans és una espècie en perill d’extinció que només es troba en localitats circummediterrànies.

Programa de La nit dels ratpenats a la Mitjana. “La BatNight”

18 a 20 h Tallers infantils de manualitats sobre els ratpenats.

19.30 i 21 h Passejada nocturna per la Mitjana. Una ullada als ratpenats: com viuen? Què mengen? Com s’orienten? I com s’estudien? Ús de detectors d’ultrasons, tècniques de captura i estudi.

20 i 21.30 h Projecció del documental “Els ratpenats”.

22.30 h Cloenda

Cal portar: protecció contra els mosquits, una llanterna o frontal, calçat i roba adequada, el sopar (si voleu)

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Baix Ebre Innova forma una desena de joves en operacions bàsiques de restaurant i bar

Notícia següent

El Camp de Tarragona aprofita prop de 7 hectòmetres cúbics d’aigua regenerada durant el 2017

Notícies relacionades