Remuntant el Segre, un llibre per descobrir la Lleida d’Àngel Ros Domingo

La periodista Rosa Peroy ha sigut la persona encarregada de portar a terme les entrevistes a partir de les quals Ros explica aquesta trajectòria

Pagès Editors acaba de publicar Remuntant el Segre, un llibre en el qual l’exalcalde de Lleida i actual ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros Domingo, ens descobreix un polític que alhora també és fill, germà, marit, pare i, darrerament, avi entregat. El llibre, que té format d’entrevista, centra el seu discurs en la trajectòria personal d’Àngel Ros i en l’etapa que acaba de concloure, tot i que la presència de temes polítics és inevitable.

La periodista Rosa Peroy ha sigut la persona encarregada de portar a terme les entrevistes a partir de les quals Ros explica aquesta trajectòria. “No he volgut fer anàlisi estrictament política, sinó centrar-me en ell com a persona. Malgrat tot, com no podia ser d’una altra manera, la vessant ideològica i política està intrínsecament lligada a la trajectòria d’Àngel Ros”, adverteix Peroy.

D’aquesta manera, en aquest llibre, estructurat en capítols curts, qui va ser alcalde de Lleida durant gairebé quinze anys ens parla dels seus orígens familiars, de la seva infantesa en una “Lleida en blanc i negre”, de la joventut estudiantil a Barcelona i del seu activisme social i polític. Ens fa memòria dels anys exercint càrrecs executius en l’empresa privada, de la seva entrada en política i de la seva llarga gestió com a Paer en Cap.

Inevitablement, Ros també fa repàs dels anys de gestió municipal, durant els quals va tenir molt clar el model de ciutat i el llegat que volia deixar a la seva Lleida natal. A cops introspectiu, a cops irònic, a cops humorístic i algun cop melancòlic, l’expaer ens parla també de la seva vida personal, molt lligada a la política: dels amics, dels col·laboradors, dels adversaris, en un discurs àgil ple d’anècdotes i vivències.

Per tal de poder reproduir amb fidelitat les digressions habituals en el discurs de Ros, en les que parla des de la vessant més sincera, personal i fresca, el llibre no està organitzat per temàtiques sinó per píndoles, unes més llargues que altres, respectant el flux de la conversa amb la periodista.

La diferencia entre adversaris polítics i enemics polítics, la Llotja, Sixena, els presos polítics, la polèmica dels carrers franquistes a Lleida, el projecte personal del Parc Científic, la laïcitat i el laïcisme, la seva nova etapa a Andorra, els seus nets,…Peroy i Ros no es deixen cap tema per tocar. A banda de les entrevistes de Rosa Peroy, el llibre també inclou entrevistes dels periodistes Josep Cuní, qui destaca que “Ros ha posat Lleida al mapa de Catalunya i també de l’Estat”, i de Lluís Foix Carnicé, qui diu de l’exalcalde que la seva fortalesa es basa en “sobreposar-se ràpid als mal tràngols”.

En definitiva, el llibre, el quart que Pagès Editors publica sobre aquest reconegut polític, permet conèixer de forma més propera i íntima a Àngel Ros en totes les seves dimensions.