Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Presenten a Lleida una guia per a professionals de la salut per abordar el tabaquisme en l’embaràs

Avatar photo

Pretén que siguin les mateixes pacients les que vagin suggerint els canvis, amb els professionals com a acompanyants d'aquest procés

Professionals de la Salut de Lleida mostren la guia ‘Abordar el tabaquisme en l’embaràs’, que s’ha presentat el 31 de maig del 2019 a Lleida

Salut ha presentat a Lleida, coincidint amb la 20a Setmana Sense Fum, la guia ‘Abordar el tabaquisme en l’embaràs’, promoguda per la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Santa Maria de Lleida i la Xarxa de prevenció del tabaquisme de Lleida. Es tracta d’un material de consulta que es distribuirà entre els professionals de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran que tracten dones embarassades, especialment personal sanitari, i que està basat en la tècnica de l’entrevista motivacional per aconseguir que les dones abandonin l’hàbit tabàquic. El tabac incrementa el risc que la mare pateixi afeccions durant la gestació i afavoreix l’aparició de problemes del nadó relacionats amb un risc més gran de part prematur, pes baix en néixer, avortaments espontanis i síndrome de la mort sobtada en l’infant.

Els psicòlegs Francesc Abella i Assumpció Vilarasau, de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, han fet l’adaptació al català de la versió portuguesa de la guia, realitzada pel Dr. Paulo Duarte Vitória a partir del text Smoke-Free Pregnancy- Motivational Interviewing, publicat per la Swedish Cancer Society. La Diputació de Lleida ha col·laborat en l’edició de la versió catalana de la guia, de la qual se n’han editat 500 exemplars que es repartiran entre els professionals de la salut.

La gerent dels serveis territorials de Salut a Lleida, Divina Farreny, ha posat de manifest que des del departament ja es treballa en elaborar una nova llei d’addicions per adaptar la legislació als nous temps i a les noves formes de consumir tabac, com ha avançat aquest divendres la consellera de Salut, Alba Vergés. Farreny també ha destacat la importància “del treball en xarxa i la iniciativa conjunta dels diferents departaments i administracions implicades per anar fent passos per aconseguir acabar amb el tabaquisme”.

La guia que s’ha presentat aquest matí a Lleida té d’original que utilitza les estratègies de l’entrevista motivacional, tècnica que es basa en que sigui la mateixa pacient la que vagi suggerint els canvis i que el professional vagi acompanyant i tutoritzant aquest procés, per deixar de fumar. És a dir, “no és una tècnica impositiva sinó més aviat es basa en la seducció”, ha destacat el Dr. Francesc Abella. Amb aquesta tècnica “s’intenta ajudar l’embarassada a deixar un hàbit que afecta la seva salut i la del nadó que espera, evitant la possible reacció negativa de la pacient en sentir-se qüestionada i criticada pels seus mals hàbits”, ha explicat.

S’ha demostrat que el tabac incrementa el risc que la mare pateixi afeccions durant la gestació, com ara la ruptura prematura de membranes, i afavoreix l’aparició de problemes del nadó relacionats amb un risc més gran de part prematur, pes baix en néixer, avortaments espontanis i síndrome de la mort sobtada en l’infant. El tabaquisme en la dona, a més de produir malalties respiratòries, cardiovasculars i tumorals, disminueix la fertilitat i avança la menopausa.

En cas que els progenitors fumin, l’exposició a l’aire contaminat pel fum del tabac afavoreix l’aparició d’infeccions respiratòries i d’asma en els infants, especialment quan és la mare qui fuma. Per això, els professionals han dit que cal ajudar les dones fumadores embarassades a deixar de fumar i a mantenir-se sense fumar després del part, per la qual cosa són fonamentals l’aconsellament i el suport dels professionals sanitaris.

Els efectes del tabac en la salut de l’embarassada, els fetus i els infants són especialment rellevants tenint en compte que la prevalença del tabaquisme entre les dones continua sent elevada a Catalunya. Aquesta situació suposa que actualment a Catalunya una de cada tres dones són fumadores tot i saber que estan embarassades, la qual cosa posa de manifest que el tabaquisme és un problema prevalent també en aquest col·lectiu.

La guia ‘Abordar el tabaquisme en l’embaràs’ indica algunes estratègies per abordar el tabaquisme en l’embaràs de manera breu i eficaç, a partir de tres idees clau com són l’apropament centrat en la pacient, l’entrevista motivacional i el canvi com a procés (cicle del canvi).

Segons la guia, seguint les tècniques de l’entrevista motivacional, el professional centra l’apropament en l’embarassada, en comptes de conduir la conversa i donar informacions i consells. Li ha de deixar dirigir el procés i fer que l’embarassada senti que els seus punts de vista són escoltats, considerats i respectats, evitant en tot moment la confrontació. D’aquesta manera, pot avaluar millor en quina fase del procés de canvi està situada l’embarassada i ajustar la intervenció a les seves necessitats i interessos, en lloc d’oferir-li ajuda, informació i consells de forma estereotipada.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Punt Lila, a l’Aplec del Caragol de Lleida

Notícia següent

L’Ajuntament de Tarragona celebra per primera vegada el Dia Internacional del Ioga

Notícies relacionades